Туризам у Пријепољу на апаратима

Туризам у Пријепољу на апаратима

Просечан туриста у Пријепољу не задржава се више од једног дана, углавном се одлучи да преноћи у конацима Манастира Милешева и не оставља много новца. Све указује на чињеницу да Пријепоље није место где људи долазе да проведу одмор, већ је транзитна дестинација. Има ли потенцијала да буде другачије и да Пријепоље постане место препознатљиво на туристичкој мапи Србије?

Прича о туризму у Пријепољу се честито ни не започне, а већ се употреби аргумент недовољних смештајних капацитета. Јер, шта ће нам промоција свих туристичких потенцијала којима обилује општина Пријепоље, ако немамо где да сместимо људе који дођу да их обиђу. Истина је да Пријепоље располаже одређеним бројем смештајних капацитета, али очигледно недовољним да би ова привредна грана постала профитабилна, а не да је константно на апаратима, тачније, на општинској каси.

Ако дође у Пријепоље, туриста може да бира да ли ће се сместити у некo од 13 категорисаних домаћинстава, или у девет коначишта и преноћишта, у којима су му на располагању 384 лежаја. Пријепоље  је у првих шест месеци ове године посетило близу 1.500 туриста, од којих је 330 страних.

Према достављеним подацима Туристичке организације Пријепоља, а прикупљеним са Централног информационог система еТуриста, број остварених ноћења у 2021. години био је 4.515. Конаци Милешева нису у овом систему, а њима је у прошлој години остварено укупно 2.000 ноћења, што значи да је у Пријепољу у прошлој години остварено нешто више од 6.500 ноћења.

Можемо ли да се упоредимо са општинама у окружењу? Хајде да покушамо.

Нова Варош је прошле године забележила укупно 100.000 ноћења, односно 93.500 ноћења више од Пријепоља. Ова општина располаже са укупно 2.500 лежаја у категорисаном и некатегорисаном смештају, односно 2.116 више него Пријепоље. 

Mање болна је упоредна статистика са општином Прибој. Ова општина је прошле године забележила 15.000 ноћења – три пута више од општине Пријепоље. Такође, и ова општина располаже са више смештајних капацитета од Пријепоља – укупно 828 лежаја.

Подаци добијени од Туристичких организација ове три општине

Једино у чему предњачи општина Пријепоље у односу на две суседне општине је број запослених у Туристичкој организацији, којих је укупно 9, скоро дупло више него што то имају Прибој и Нова Варош, где ради по петоро запослених.

У Туристичкој организацији у  Пријепољу од деветоро запослених, шест је за стално, један приправник, једно лице по уговору на одређено и директорка.

И када се падне у милост и немилост статистике, онда се наметне и логично питање: где грешимо? Можда ни смештајни капацитети нису једини проблем, јер ретко да ћемо у Пријепољу срести туристу у потрази за смештајем. Оно што дефинитивно недостаје Пријепољу, а што је имало у својој славној историји, је барем један хотел, са свим садржајима уобичајеним за овакав тип смештаја.

Подели на мрежама

Повезани чланци