У част палим борцима на Каћеву 1943. године

У част палим борцима на Каћеву 1943. године

Представници Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР 1941-1945. општине Пријепоље положили су цвеће на споменик „Kумријина чесма“ на Гвозду у част партизанима погинулим од 14. до 17. новембра у борбама са Немцима и муслиманском милицијом на Kаћеву 1943. године.

Полагањем венаца и присећањем имена и заслуге свих 50 бораца Треће пролетерске, Четврте и Десете крајишке и Треће италијанске бригаде, одали су част погинулима у немачкој противофанзиви која је трајала неколико дана.

У ноћи између 13. и 14. новембра Немци су неопажено пришли и опколили са свих стране партизане који су били у Бећировића хану на Каћеву и успели да нанесу тешке губитке Трећем батаљону Треће пролетерске бригаде. У тој једној ноћи погинула су 24 борца из Пријепоља. У тим борбама погинули су и син народног трибуна Сретена, Дуле Вукосављевић, затим Милан Томашевић, брат народног хероја Душана Томашевића Ћирка, погинуо је заменик команданта Треће пролетерске бригаде Вуко Јововић, учитељ из Даниловграда и други – подсетио је приликом полагања венаца председник ОУБНОР-а Пријепоље Милан Лучић.  

Споменик страдалима на Каћеву подигло је 7. јула 1979. године тадашње пријепољско Транспортно предузеће „Полимљетранс“, а Лучић још једном подсећа на небригу надлежних и неадекватно одржавање ратних меморијала.

Није ово једини случај. Тако је на територији читаве општине, па и Србије, како се односимо према споменицима. Ови људи су показали свој образ и част, сад ми треба да покажемо своје поштовање према овој земљи односом према њиховој жртви – напомиње Лучић.

Следеће године навршиће се 80 година од борби на Каћеву у којима су животе изгубила 24 борца из Пријепоља, па се у Удружењу надају да ће овај догађај обележити у већем броју и како то заслужују пали борци.   

Подели на мрежама

Повезани чланци