У корак са технологијом – информатичка обука за жене у прибојским селима

У корак са технологијом – информатичка обука за жене у прибојским селима

Са новим технологијама жене из прибојских села упознају се у својим кућама, уз помоћ стручних предавача. Удружењу „Сачувајмо село“ из Прибоја Министарство трговине, туризма и телекомуникација донирало је милион динара од којих су набављена четири лаптота, а још шест донирао је Телеком. Обуку укупно похађају 32 жене, међу којима су и мештанке Калафата.

Ја сам користила мало интернет, али кад смо почели овде са стручним лицем да учимо, онда тек видиш колико ништа не знаш. Из часа из час видиш да понешто и знаш па си поносан. Ја имам ћерку која зна па ми помаже, односно ја урадим па ме она преконтролише – каже Мевлида Хандабак.

Осим жена из Калафата, основна информатичка знања стичу и жене из Крајчиновића, Кратова, Прибојске Бање…

После ове обуке женама се отварају нови видици, нове могућности. Циљ пројекта је да жене све своје производе прикажу на својим страницама и да их понуде тржишту и остваре додатни приход. Сада смо при крају обуке, све жена би требало да ураде презентацију својих домаћинстава од којих ће неке бити приказане на завршној конференцији 10. јуна – каже председница Удружења „Сачувајмо село“ Прибој Малина Станојевић.

Идеја је да жене, које су прошле обуку, стечена знања пренесу својим комшиницама, пријатељицама, рођакама…

Сви користимо интернет, сви користимо друштвене мреже. Доста су научиле, а мада доста су и знале што се тиче друштвених мрежа. Интернет им је био најзанимљивији, а радили смо и обраду текста, рад са табелама, израду презентација… – каже дипломирана инжењерка информатике Валентина Токовић. 

Као велику предност оваквог вида едукације, истичу што се обука одржава у њиховим селима.

Било је велико интересовање и како је обука одмицала, видели смо да смо направили праву ствар и да је женама баш оваква обука била потребна – истиче Малина уз закључак да је битно и што се жене друже и сарађују.

Осим информатичким описмењавањем жена, прибојско Удружење „Сачувајмо село“ до сада је реализовало пројекте из области пољопривреде, очувања животне средине и очувања културног наслеђа.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *