У Музеју у Пријепољу изложба слика из легата Зорана Пурића

У Музеју у Пријепољу изложба слика из легата Зорана Пурића

У знак сећања на недавно преминулог академског сликара из Пријепоља Зорана Пурића, у Музеју у Пријепољу је у току изложба слика из његовог легата под називом „Ин мемориам Зоран Пурић“. Дела Зорана Пурића ће у Музеју бити изложена до половине децембра.

Академски сликар из Пријепоља Зоран Пурић иза себе је оставио дубок траг у ликовном стваралаштву, како у свом родном граду тако и шире. Ретроспективна изложба тридесетак његових дела, које је даровао Музеју Пријепољу као легат 2012. године, биће доступна свим заинтересованим до половине децембра.

Као заједничка нит која провејава кроз све ове цртеже и слике које имамо прилику да видимо, је тај један кошмарни фантазмагорични моменат, који је сигурно био вид полемике које је он водио са тадашњим друштвом и светом у којем су ове слике и настајале. Такође, овде можемо да видимо и мотиве који су као најнепријатнији делови дубина људске психе, што је такође његова рефлексија на друштво које га је окруживало. То је једна врста апстракције и експресионизма што је често био мотив у свету сликарства, почев тамо од неких двадесетих година прошлог века. Чувено немачко експресионистичко сликарство рекао бих да је имало доста утицаја, првенствено Георг Грос је један од сликара којег бих издвојио, као да се могу приметити поједини мотиви карактеристични за тог сликара на сликама Зорна Пурића које су изложене овде у Музеју – каже музејски едукатор Илхан Пачариз.

Зоран Пурић је рођен у Пријепољу 1946. године. Дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду 1976. године на одсеку за сликарство.

Старије генерације га се сећају као врсног средњошколског професора ликовне културе, затим сценографа многих позоришних представа у тадашњем Дому револуције, али и уредника ликовног програма такође у Дому револуције. Сликарство Зорана Пурића није аматерско сликарство, осим што је академски сликар, Зоран је и врсни познавалац свог заната. Тачно може да се види да је све што је урађено на овим сликама урађено с намером, да му се ништа није омакло. Он је био један од људи који су успоставили темељ када је у питању сликарство у Пријепољу и многи који су касније дошли, рецимо актуелни декан Факултета примењених уметности Горан Чпајак, је баш недавно говорио о томе колико је Зоран Пурић као педагог утицао на њега и колико је утицао да се он определи да крене сличним путем – каже Илхан.

Зоран Пурић је одржао  више од 60 самосталних изложби  и учествовао на скоро свим значајнијим групним изложбама и на око 150 ликовних колонија у земљи и иностранству. Добитник је многобројних ликовних награда. Био је члан Удружења ликовних уметника Србије од 1982. године. Последње три деценије живео је и стварао као самостални уметник  у Београду. Преминуо је у Београду у седамдесетосмој години и сахрањен на Градском гробљу у Пријепољу.

Подели на мрежама

Повезани чланци