У Музеју у Пријепољу одржана интерактивна радионица „Права детета и европске интеграције“

У Музеју у Пријепољу одржана интерактивна радионица „Права детета и европске интеграције“

Интерактивна радионица одржана је оквиру пројекта „Мониторинг остваривања права детета у процесу предруживања Србије Евроспкој унији“. Циљ пројекта је да се повећа ниво учешћа деце, младих и организација цивилног друштва у праћењу напретка остваривања права детета у процесу придруживања Србије ЕУ у општинама Златиборског округа. Пре одржавања радионице, урађено је и истраживање о ставовима младих о Европској унији. Укупно је у истраживању учествовало 90 ђака.

„Млади заправо немају формиране чврсте и утемељене ставове о Европској унији, нити о приступању Србије Европској унији. Њихова мишљења су формирана на основу мишљења њихових родитеља, професора и вршњака. Такође, велики утицај имају и медији на формирање њиховог мишљења“, истакла је педагошкиња Економско – трговинске школе из Пријепоља Алиса Рондић. Она је додала да они који су за улазак Србије у ЕУ верују да ће се тада побољшати стандард живота и да ће млади имати боље шансе за запослење,  док они који нису за улазак Србије у ЕУ страхују од губитка идентитета.

О Европској унији ђаци су могли више да сазнају и кроз друге активности предвиђене пројектом.

„На ученичком парламенту у Еконосмко – трговинској школи разговарали смо о правима детета у ЕУ, где смо схватили да деца нису информисана о својим правима. Овим пројектом свакако ће њихово знање бити унапређено и више ће сазнати о правима детета у ЕУ“, рекла је ученица Економско – трговинске школе Милица Ћуковић.

Пројекат „Мониторинг остваривања права детета у процесу придруживања Србије Евроспкој унији“ Ужички центар за права детета реализује у сарадњи са Београдском отвореном школом у оквиру Програма „Цивилно друштво за унапређење приступања Србије ЕУ“, уз подршку Шведске.

Подели на мрежама

Повезани чланци