У новом сазиву Народне скупштине мање жена него у претходном

У новом сазиву Народне скупштине мање жена него у претходном

У новом сазиву Народне скупштине Републике Србије биће мање жена него у претходном, а није постигнута ни квота од 40 одсто учешћа мање заступљеног пола. Од 15 посланичких група у актуелном сазиву парламента, само у Социјалдемократској партији Србије већина су жене, а најмању заступљеност жена има посланичка група „ПУПС – Солидарност и правда“. Жене су председнице само у две скупштинске групе.

Након избора одржаних 3. априла у Народној скупштини Републике Србије број жена смањен је са 45,8 одсто, колико их је било у претходном сазиву, на 38,8 процента – од 250 посланичких, 97 места је припало женама. Ови подаци указују на чињеницу да је политика и даље доминантно мушка делатност и да није испоштована квота од 40 одсто учешћа жена.

У најбројнијој посланичкој групи „Александар Вучић – заједно можемо све” од 105 посланика, однос полова је 60 према 40 одсто у корист мушкараца. Исти однос је и у посланичким групама „Демократска Странка – ДС“, „Српска Странка Заветници“, које броје по 10 посланика. Однос 60 према 40 одсто у корист мушкараца је и код посланичких група „Нада, Нови ДСС, ПОКС“, која је заузела 15 скупштинских места, посланичке групе „Зелено-леви клуб, Не давимо Београд, Морамо“ и групе „Савез Војвођанских Мађара“, који су добили укупно по пет посланичких мандата.

У „Социјалдемократској партији Србије“, од седам посланичких мандата, 57,14 одсто је припало женама, што ову посланичку групу сврстава у једину у којој је већи проценат жена од мушкараца.  

Са друге стране мерне скале је посланичка група „ПУПС – Солидарност и правда“ која има једну посланицу (16,67%), од укупно шест колико их је у актуелном сазиву Парламента.

„Европски региони – Војводина, Санџак, Прешевска долина“, такође има мањи проценат жена, тек 20 одсто, однсоно од укупно пет посланика ове групе једна је жена.

Посланичка група „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије“ броји укупно 23 народна посланика, од којих је 43,48 одсто жена.

Група „Уједињени – ССП, ПСГ, Синдикат Слога, ПЗГ“ заузела је 16 посланичких места, са шест народних посланица, односно 37,5 одсто. Исти проценат имају и посланичке групе „Јединствена Србија“ и „Морамо-Заједно“, које имају по осам народних посланика.

Проценат жена од 33,33 одсто имају „Народна странка“, којој је припало 12 посланичких мандата и „Српски покрет Двери – Патриотски блок“, са шест народних посланика.

Од 15 посланичких група, у само две су жене председнице. Мариника Тепић се налази на челу послaничке групе Уједињених, док ће Милица Ђурђевић Стаменковски у парламенту предводити  Српску Странку Заветници.

Подели на мрежама

Повезани чланци