У опремање вртића у претходној години уложено 21 милион динара и примљено 200 деце

У опремање вртића у претходној години уложено 21 милион динара и примљено 200 деце

Од почетка прошле године до данас у адаптацију и опремање просторија и дворишта свих вртића Предшколске установе „Миша Цвијовић“ у Пријепољу уложенo је 21 милион динара и створени услови за пријем још 200 деце са листе чекања. Нови објекат вртића у Бостанима након изградње моћи ће да прими још 200 малишана –  речено је на конференцији за медије на којој су представљена улагања у предшколско образовање. Истакнуто је да ће се радити на решавању паркинг простора испред свих вртића, као и да тренутно нема довољно стручног кадра за васпитни рад са децом.

Улагање у боље услове за боравак деце и рад у објектима ПУ „Миша Цвијовић“ био је један од приоритета локалне власти што, како је на конференцији истакнуто, потврђује дуг списак побројаних инвестиција. У претходној години највише је уложено у објекат „Наша радост“.

Укупна вредност свих инвестиција у објекту „Наша радост“ је преко девет милиона динара. За око четири милиона динара набављена је опрема за централну кухињу, 330 хиљада динара је уложено у постављање две капије на главном службеном улазу и 300 хиљада динара је утрошено у фарбарско молерске радове. У току су радови на уређењу и опремању дворишта са подлогом и мобилијаром и та инвестиција износи око 4,6 милиона динара и финансира их локална самоуправа – рекао је на конференцији члан Општинског већа Марко Шљукић.  

У вртић „Дуга“ у претходној години је у гумирање подова, намештај, и опремање нових просторија, у којима борави 80-оро новопримљене деце, уложено 3,8 милиона динара. У комплетно опремање радних соба и холова у вртићу „Срце“ у Бродареву уложено је нешто више од 6,6 милиона динара и створени услови за пријем још 25-оро малишана. У вртићу „Маслачак“ на Коловрату у претходној години примљено је још 75-оро деце, а 1,8 милиона динара је уложено у гумирање подова и адптацију кухиње и нових просторија. У овом објекту тренутно су планиране две велике инвестиције.

Ту смо од Министарства за бригу о породици и демографију добили 5,9 милиона динара, општина ће из сопствених средстава издвојити 4 милиона за спољно уређење вртића. Од Министарства заштите животне средине смо добили средства за набавку котла. Расписана је јавна набавка, понуде су биле изнад процењене вредности, морамо опет да коригујемо предмер и предрачун. Расписаћемо опет набавку, али то ће до октобра бити и уграђено – истакао је председник општине Пријепоље Драго Попадић.  

Објекат „Валтер“, у ком од пре годину и по борави 140-оро деце, своју ће реконструкцију и проширење капацитета дочекати у оквиру реконструкције истоимене школе чије просторије користи, а које ће вероватно бити преведене у власништво предшколске установе. Од 1. априла почео је упис у вртиће.

Тренутно је расписан конкурс само за припремне предшколске групе и млађу јаслену групу . То је годиште од 1.3.2023. до 28.2.2024. године, у свим објектима, осим „Валтера“,  је расписан конкурс. Што се тиче припремне предшколске групе, деца која тренутно бораве у вртићу, родитељи не конкуришу, подразумева се да су они већ уписани у вртић једино, ако родитељи желе да дете препишу у припремни програм од четири сата који је бесплатан, могу поднети захтев – објаснила је директорка ПУ „Миша Цвијовић“ Виолета Тошић.  

На конференцији је речено да ће се у будућности радити на решавању паркинг простора који представља проблем за све објекте вртића у Пријепољу, а један од могућих изазова при проширивању капацитета вртића је недостатак стручног кадра.

Ми смо отворили 15 вртићких група, то је око 40 радника, што васпитача, медицинских сестара и помоћног особља. Тренутно немамо васпитача на заводу. Један део васпитача из вртића „Дуга“ ћемо пребацити у нови вртић у Бостанима и надам се да ће до тада квалификованих васпитача, медицинских сестара, тренутно има – додаје директорка Тошић.

Предуслов за улагање и конкурисање пројектима код донатора јесте легализаација објеката вртића. У овој години преостало је само озакоњење објекта „Дуга“, који је најстарији вртић у граду.

Подели на мрежама

Повезани чланци