У посети Турској: аутентичне дрвене џамије Анадолије

У посети Турској: аутентичне дрвене џамије Анадолије

Екипа ТВ Форум, у саставу новинарка Далиборка Малешић и сниматељ Михајило Морачанин, била је део медијске групе која је боравила неколико дана у Турској, на позив Канцеларије за културу и туризам Амбасаде Турске. У оквиру туристичке и културно-историјске промоције, Турска агенција за промоцију и развој туризма организовала је посету овој земљи са циљем представљања аутентичних дрвених џамија у Анадолији.

Посету Републици Турској, која броји око 85 милиона становника, у оквиру програма посвећеног промоцији дрвених џамија у Анадолији, медијске екипе започеле су у престоници Анкари. Након обиласка Музеја анадолијских цивилизација, новинари су обишли Хаџи Бајрам џамију из 15. века и Ахи Шерафетин џамију познату и под именом Асланхане.

Обе џамије су  препознатљиве по својој дрвеној унутрашњости – стубовима и плафону, који је рађен методом уклапања, без металних делова. Додате су на пробну листу УНЕСКО-ве Светске баштине у Турској 2018. године – рекао је водич Мустафа Јалчин Јалчинкаја.

Медијске екипе су током четири дана боравка посетиле четири града. После Анкаре, запутиле су се у Ескишехир, једно од најстаријих насеља у Анадолији, где су у округу Сиврихисар обишли Улу џамију.

Ово је једна од највећих џамија у Анадолији, има чак 67 дрвених стубова. Саграђена је у 12. веку, у родном граду Насрудина хоџе, филозофа и сатиричара који се помиње у бројним анегдотама – изјавила је Ајша Сојло из Општине Сиврихисар, задужена за културу.

Овде се налази и Музеј Сиврихисар Килим отворен 2020. године као први примењени музеј ћилима у Турској. Покренут је са циљем да се култура ткања ћилима одржи живом и пренесе на будуће генерације.

Новинаре из Пријепоља, Босне и Херцеговине, Узбекистана, Казахстана и Киргистана пут је даље водио ка Афјону, области која је због својих термалних вода проглашена за важно подручје термалног туризма. Све популарнија туристичка дестинација је древни град Ајазини, чије су најважније карактеристике камена насеља и гробља.

Коња је један од најстаријих стално насељених градова Турске, место где је дошло до првог познатог насеља, прве урбанизације, а још има трагове многих старих цивилизација које му дају атмосферу града музеја. Уз традиционалну музику и плес дервиша, новинарске екипе су завршиле званичан део боравка у Турској.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци