У пријепољском Дому културе отворена изложба радова Радоша Антонијевића

У пријепољском Дому културе отворена изложба радова Радоша Антонијевића

У Великој галерији Дома културе Пријепоље отворена је изложба уметничких радова под називом „Албум елегичних објеката“. Аутор ове необичне изложбе је скулптор и вајар Радош Антонијевић, дугогодишњи редовни професор, а сада декан Факултета ликовних уметности у Београду.

Непуне две године након што је био учесник 49. сазива Уметничке колоније „Милешева“, академски скулптор Радош Антонијевић се пријепољској публици представио самосталном изложбом под називом  „Албум елегичних објеката“. На изложби, која према његовим речима има изнуђео име, представљено је пет радова.

Кажем да је наслов изнуђен зато што је изложба некако направљена од радова које ја радим  у последњих 15 до 20 година па су они својеврсни изваци из тог једног богатог опуса, али мислим да су се добро везали, јер углавном су повезани кроз неке теме и кроз формалне повезнице, да ли је у питању боја и ли је у питању неки симболизам. Мислим да је то једна целина те отуда назив албум – каже аутор изложбе Радош Антонијевић.

У свом стваралаштву Радош Антонијевић преиспитује медиј скулптуре и његове границе, стварајући уметничка дела која проблематизују питања функције, материјалности, перцепције и значења. Отварајући изложбу уредник ликовног програма Дома културе Мирко Малешић је рекао да Антонијевић спада у сам врх домаће али и светске скулптуре.

Човек који је исто из једног малог града Смедерева, а  успе да се пробије на интернационалној сцени, дође у Београд и створи име и у Србији и на крају постане декан свакако  заслужује да излаже овде код нас. Нама заправо чини велику част да таквог уметника, односно његове радове изложимо овде. Он је један врстан концептуални уметник. Немамо баш увек прилику да се срећемо са оваквим радовима и мислим да ће свакако бити освежење за пријепољску публику. Мислим да ће уживати у радовима поготово што су то скулптуре рађене не традиционалним материјалима, врло тактилне и ја позивам све Пријепољце да дођу и виде ову изложбу – истиче уредник ликовног програма Дома културе Пријепоље Мирко Малешић.

Специјално за ову прилику премијерно је изложен рад под називом „Школска табла са црвеном петокраком“, док се својим габаритом и занимљивом симболиком издваја објекат „Шатор Дечани“. То је рад из 2006. године који је више пута дорађиван. Симболизује  демонтажу социјалистичке државе и прелазак на неки нови начин живота, кроз нови светски поредак. Уједно, то је и једна врста транзиције која је обележила и наше друштво, од атеизма према неком новом путу ка вери.

Овај рад истовремено у себи садржи неколико слика. То је и шатор и војни шатор и црква и објекат који може да се постави напоље , а може да буде и у унутра. То је и уметнички рад. То је та нека вишеслојност која прожима и наш живот. Тешко је да човек има једно искуство или да било које искуство опише једном речју, него је то увек једна сплет. Тако ми се чини  да је тај сплет наших живота отприлике се сажео у овај један рад – објашњава своје дело радош Антонијевић.

Овом изложбом Дом културе наставља са индивидуалним представљањем бивших учесника Уметничке колоније „Милешева“.

Селекција у колонији значи једну велику препоруку за излагање у овој галерији, јер у колонију не долази било ко и Савет доводи најбоље уметнике. Самим доласком у колонију  апсолутно се стиче једна велика препорука за излагање у галерији, наравно под условом да уметник то и жели, а мислим да је ова галерија свакако занимљива за све уметнике који дођу овде – истиче Малешић.

Радови Радоша Антонијевића ће бити изложени у пријепољском Дому културе наредних месец дана.

Подели на мрежама

Повезани чланци