У пријепољском Дому здравља спроводиће се вакцинација деце изнад 12 година

У пријепољском Дому здравља спроводиће се вакцинација деце изнад 12 година

У пријепољском Дому здравља према званичном допису Министарства здравља спроводиће се вакцинација деце изнад 12 година. За вакцинацију деце одобрена је Фајзер БиоНтек вакцина и доза од 0,3 милилитра. Из Дома здравља обавештавају родитеље  који желе да вакцинишу своју децу, да закажу термине и вакцинишу децу пре почетка школске године.

Иако досадашња искуства говоре да деца која су била заражена вирусом COVID – 19 нису имала тежу клиничку слику, веома су ризична група као преносиоци вируса, што може доћи до изражаја боравком у колективу, односно школи.

Ми смо званично добили препоруке да се могу вакцинисати деца од дванаесте године  живота. Они би се вакцинисали Фајзеровом вакцином, с тим што би деца примала дозу од 0,3 милилитра у надлактицу као што примају и одрасли, а након три недеље уследила би ревакцина. Ускоро почиње и нова школска година, потребно је да се вратимо редовном боравку у школи, а набоља препорука за то је да се деца од дванаесте године вакцинишу. Родитељи могу да контактирају наше изабране лекаре, тимске сестре са којима се може уговорити термин. Ми наравно, те вакцине још нисмо набавили, али их свакако на наш захтев можемо добити. Наше сестре су едуковане за давање тих вакцина, јер су учествовале у вакцинацији одрасле популације и спроводе цео вакцинални календар Републике Србије и не би био никакав проблем да се спроводи у  нашем диспанзеру – објашњава начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце др Зорица Грбовић.

Др. Грбовић истиче да се заказани термини морају поштовати јер је потребно најмање пет пацијената да би се пласирале вакцине.

Вакцине су сигурне и безбедне, као и све остале вакцине које дајемо деци. Могла бих да се похвалим са нашим родитељима у Пријепољу и да су наша деца скоро сва вакцинисана. Врло мали број деце је невакцинисан, неки из медицинских индикација, али то је минималан број, а највише је оних који су дошли са стране са већ уграђеним неповерењем. Верујте за 34 године радног искуства, ја нисам имала случајева озбиљних компликација кад су у питању вакцине – истиче др. Грбовић.

Корона вирус је системска болест која по симптомима и последицама, још увек није у довољној мери испитана, па ни вакцина не даје апсолутне гаранције.

Све је ризик, цео живот нам је ризик, али просто морамо веровати у нешто и схватити да су вакцине спасиле свет и толико обољења смо искоренили – додаје др. Зорица Грбовић.

Последњих дана у медијима је било различитих најава око вакцинације деце, мада кризни штаб званично није усвојио никакве мере. Још увек није одлучено по ком моделу ће се одвијати наступајућа школска година.

Подели на мрежама

Повезани чланци