У пријепољском селу Крушево забележен случај болести квргаве коже говеда

У пријепољском селу Крушево забележен случај болести квргаве коже говеда

Информација да на територији општине Пријепоље није забележен ниједан случај болести квргаве коже говеда, од јутрос више не важи. Наиме, у селу Крушево идентификовано је једно заражено грло.

Према подацима Управе за ветерину Министарства пољопривреде пре два дана за Нову Варош, Прибој и Пријепоље, болест квргаве коже говеда била је установљена у два пољопривредна газдинства у Новој Вароши. Међутим, убрзо по објављивању те информације, један случај идентификован је и у Пријепољу.

„Јутрос је републички ветеринарски инспектор из Пријепоља Азем Хурић дошао у Општину и рекао да је на основу јучерашњих резултата прикупљених на терену, установљено да је ипак дошло до заразе на територији општине Пријепоље. Једно грло заражено је у Крушеву у домаћинству Јасмина Ровчанина“, рекао је члан Општинског већа Милан Гачевић.

Општина Пријепоље одмах је активирала возило које је било потребно да се ископа рупа у којој ће се закопати нешкодљиво уклоњена животиња, додао је Гачевић.

Локална самоуправа формирала је комисију, како би предупредила ширење ове болести, коју чине представници Службе за пољопривреду, Полицијске управе у Пријепољу, Јавног комуналног предузећа Лим. Председник комисје је заменик председника Општине Станко Кијановић.

Мера превенције даљег обољевања сточног фонда од болести квргаве коже спроводи се у целој Србији. Овај посао у Пријепољу  поверен  је Ветеринарској  станици Струјић, од које смо добили информацију да је 98% говеда у општини Пријепоље већ вакцинисано. Места паници још увек нема.

„У разговору са републичким инспектором, болест је што се тиче општине Пријепоље под контролом и не очекује се ширење болести. Видећемо шта ће се даље дешавати, то је нешто што је непредвидиво“, рекао је Милан Гачевић.

Гачевић је додао и да ће локална самоуправа обавештавати јавност о даљем развоју ситуације на терену.

Подсећамо, из Управе за ветерину наглашавају да се болест квргаве коже нe прeнoси нa људe преко животиња и производа животињског порекла.

Подели на мрежама

Повезани чланци