У Пријепољу најбројније породице са једним и двоје деце

У Пријепољу најбројније породице са једним и двоје деце

У Пријепољу живи 9.139 породица од којих половину чине брачни парови са децом. Према резултатима Пописа 2022. године у Пријепољу су најзаступљеније породице са једним дететом, а скоро две трећине породица живе у сеоским и тзв. приградским насељима. Од 79 насеља у Пријепољу, обухваћених пописом, само 12 насеља је са више од стотину породица.

Према методологији Пописа, породица је заједница која се састоји само од брачног или ванбрачног пара, или од једног или оба родитеља и њихове деце. Дететом се сматра лице које, без обзира на старост и на брачни статус, живи у домаћинству с једним или оба родитеља, и које у том домаћинству нема свог брачног или ванбрачног партнера или своје дете.

Од укупно 9.139 породица породица које живе у Пријепољу, 52% чине породице типа брачни пар са децом и таквих породица је 4.713,  док су 30% породица брачни парови без деце. Релативно висок проценат – 13%, су породице у којима само мајка живи са децом, односно, таква ситуација је у 1.190 породица, док  у 349 породица само отац живи са децом. Ванбрачни парови, према Попису чине 1% свих породица у Пријепољу. Са децом је 69, док је у нашој општини 39 ванбрачних парова без деце.

У Пријепољу су најзаступљеније породице са једним и два детета. Са једним дететом је око 44%, односно 2.778 породица, док су 2.452 породице са два детета. Са три детета у Пријепољу живе 893 породице и 164 породице  са четири детета које чине једва 2% свих породица у Пријепољу. Са петоро и више деце у Пријепољу живе 34 породице.

Сеоска и приградска насеља у Пријепољу са више од стотину породица

Од 79 насеља обухваћених пописом, нешто више од трећине, односно 3.441 породица живи у градском делу општине, док у сеоским и тзв.приградским насељима живи 5.698 породица. Од таквих насеља највише породица, према подацима Пописа живи у Ратајској, односно 517 породица. У Бродареву живе 463 породице, док је треће насеље по броју породица Ковачевац са 429 породица. Следи Завинограђе са 349, Залуг са 344 и Ивање са 320 породица. У насеља у Пријепољу која имају више од стотину породица убрајају се још и Кошевине, Мијоска, Сељашница, Балићи, Миљевићи и Осоје. У Пријепољу је и девет насеља у којима је пописано мање од пет породица, а то су Мијани са једном породицом, Бискупићи и Копривна са две, Мрчковина и Мушковина са три, Правошево са четири и Доњи Страњани и Крушево са пет породица.

Према резултатима Пописа 2022. године у Србији живи  укупно 1. 904. 314 породица,  а 43% су породице у којим брачни парови живе са децом.

Подели на мрежама

Повезани чланци