У Пријепољу почело обележавање Дечије недеље – у фокусу емпатија и толеранција

У Пријепољу почело обележавање Дечије недеље – у фокусу емпатија и толеранција

У оквиру обележавања Дечије недеље у Библиотеци „Вук Караџић“ гостовала је ветеринарка и дечија списатељица Николета Новак. Прилику да се друже са њом имала су деца из две вртићке групе објекта „Маслачак“ из Коловрата.

Своју љубав и искуство у раду са животињама, Николета је преточила у сликовнице за децу, у којима нас, осим знања о животињама, учи и о нечему подједнако важном – правилном односу према њима.

Објавила сам пуно издања, преко 36 и пишем у последњих 12 година. Почела сам да пишем књиге о животињама, а после су се те теме шириле – каже Николета Новак.

Један од начина како децу мотивисати да заволе књигу открива нам Николета.

Као и увек у свему, треба да кренемо од нас самих и какав пример дајемо деци. Ми одрасли проводимо пуно времена на телефону и гледајући телевизор, а деца уче из примера. Ако дете види од родитеља да родитељ чита, ако родитељ детету чита књиге, на тај начин се развија љубав према књизи. Јесте тешко, јесте изазовно време и за нас велике, али је на нама великима да радимо са децом – појашњава Николета.

Креативним радионицама и бесплатним учлањењем за децу предшколског узраста и ђаке основних школа, библиотека „Вук Караџић“ у Пријепољу традиционално обележава дечију недељу која ове године траје од 2. до 6. октобра под слоганом „Велико срце деце Србије“.

Програм смо осмислили тако да кроз неки вид интерактивне комуникације гостују писци за децу, промовишемо вредности као што су емпатија и толеранција, вредности које данас недостају – истиче в.д. директора Библиотеке „Вук Караџић“ Звонко Мандић.

Обележавање овогодишње дечије недеље у библиотеци наставиће се 4. октобра, када ће у госте доћи писац за децу Душко Домановић. Истог дана, Дечија недеља ће бити повод и за ново окупљање редакције часописа „Журналац“. У четвртак 5. октобра гости библиотеке у Бродареву биће писци за децу из Босне и Херцеговине Мирсад Бећирбашић и Јагода Иличић, који ће посетити и школу у Коловрату. У суботу ће у програм обележавања бити укључени ђаци основних школа „Владимир Перић Валтер“ и „Михајло Баковић“ из Сељашнице.  

ПУ „Миша Цвијовић“ и Дом културе

Дом културе Пријепоље и Предшколска установа „Миша Цвијовић“ такође су припремили програме за обележавање Дечије недеље, највеће националне манифестације за заштиту и промоцију дечјих права.

У сарадњи са основним школама на територији општине Пријепоље и Предшколском установом “Миша Цвијовић”, Дом културе Пријепоље организује играње позоришне представе “Kраљевски фестивал”, у извођењу дечје сцене Аматерског позоришта. Улаз на све заказане представе је бесплатан.

Предшколска установа „Миша Цвијовић“ ће у уторак 3. октобра у сарадњи са Црвеним крстом организовати хуманитарну акцију за донирање гардеробе и играчака. У среду је планирана спортска манифестација „Игре без граница“. Традиционални Маскенбал, као централна свечаност Дечије недеље, планиран је за четвртак.

Манифестација Дечија недеља се у Србији одржава под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију.

Подели на мрежама

Повезани чланци