У развој локалне инфраструктуре општина Пријепоље улаже 260 милиона динара

У развој локалне инфраструктуре општина Пријепоље улаже 260 милиона динара

Општина Пријепоље је међу 145 локалних самоуправа у Србији која је за изградњу и унапређење локалне инфраструктуре добила нешто више од 260 милиона динара. Државни пројекат развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији  који финансирају Светска банка и Француска развојна агенција вредан је 300 милиона евра и спроводиће се наредних пет година.  

Пријепоље је једна од општина која је у оквиру овог програма добила највише новца, а бесповратна средства могу се уложити у пројекте рехабилитације и реконструкције саобраћајне инфраструктуре, озелењавање јавних површина, развој система паметних градова, одрживе урбане мобилности и сличне развојне пројекте.

Цео пројекат траје пет година, а наш циљ је да та средства потрошимо што пре. Део средстава је намењен за рехабилитацију постојеће  инфраструктуре, изградњу нове расвете, озелењавање површина. Велики акценат је стављен на заштиту животне средине, да не идемо на изградњу нових саобраћајница, већ да оне постојеће унапредимо и да оне буду у служби заштите животне средине, а свакако и безбедности саобраћаја. Ми ћемо имати и коалиционо и општинско веће на ком ћемо дефинисати где ћемо та средства да трошимо. По мени, приоритет је да Пријепоље коначно уђе у процедуру изградње базена. Да ли ће то бити на „ОРСИ –ју“ или на стадиону „Полимље“, важно да нађемо што пре локацију и да кренемо у израду пројектно техничке документације коју исто можемо да финансирамо из овог извора и самим тим и извођење радова за тај пројекат – каже председник општине Пријепоље Драго Попадић.  

Анализа показује да је до сада око 16% буџета општине Пријепоље коришћено за развој инфраструктуре. Неки од пројеката који ће се финансирати овим средствима су већ предложени, док ће се осталим пројектима тек конкурисати.

Сваки пројекат мора да се одобри од стране Комисије, коју ће Министарство грађевинарства да формира и која ће да прати реализацију овог пројекта. Пробаћемо да направимо и неку платформу да и сами грађани предложе неке пројекте који би били од значаја. Морамо да укључимо и ширу јавност и овде сами грађани, а првенствено представници Савета месних заједница предлажу са којим пројектима бисмо могли да конкуришемо – објашњава Попадић.

За унапређење и реализацију мера енергетске санације општини Пријепоље је Министарство рударства и енергетике недавно одобрило 30 милиона динара којим ће бити суфинасирана енергетска санација домаћинстава.

Оно што је битно у овој години је да ће грађани моћи да аплицирају за више мера, што у претходним годинама није могло и самим тим објекат се не заврши и не буде потпуно енергетски ефикасан. Такође, ове године, грађани учествују са 35% у трошковима, док је ових година минимално учешће било 50% – истиче Драго Попадић.

У наредном периоду биће расписан јавни позив за извођаче радова на енергетској санацији, а затим и за грађане. У претходне две године за уградњу термофасада, столарије, котлова на пелет и топлотних пумпи подржана су 182 домаћинства. 

Подели на мрежама

Повезани чланци