У Србији годишње од рака грлића материце оболи око 1200 жена

У Србији годишње од рака грлића материце оболи око 1200 жена

“Боље спречити него лечити – редовном контролом победићемо карцином грлића материце” слоган je 16. Европске недеље превенције рака грлића материце која се ове године обележава од 17. до 23. јануара у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. У претходне три године, од ове малигне болести преминуло је 6 жена из Пријепоља и 59 жена на нивоу Златиборског округа. 

У просеку се у Србији сваке године региструје око 1200 новооболелих жена од карцинома грлића материце. Ову статистику прате и подаци о обољевању у Златиборском округу. Рак грлића материце је у 2018. години био четврти по учесталости малигних тумора у оболевању и шести по учесталости у умирању међу женама Златиборског округа. Од овог облика тумора оболело је 46 жена, а умрла 21 жена. У 2019. години битку са овом болешћу изгубило је 6 жена у Пријепољу, док је на нивоу Златиборског округа преминуло 15, у 2020. години са овом дијагнозом умрле су 24, а 2021. године 20 жена у округу, подаци су Завода за јавно здравље Ужице.  

Према стопи оболевања од ове болести Србија се налази на петом, а по стопи умирања на другом месту у Европи после Црне Горе.

Рак грлића материце је обољење које изазива хумани папилома вирус, а током 2022. године биће разматрана могућност за спровођење препоручене вакцинације девојчица и дечака против ХПВ вируса о трошку државе.

Скрининг на рак грлића материце се од 2020. године врши у свим здравственим установама у Србији, а на основу резултата истраживања Института Батут око три четвртине испитаних жена је навело да од увођења КОВИД-19 мера нису имале заказан скрининг преглед.

Подели на мрежама

Повезани чланци