У сусрет новој школској години – танки новчаници и плаћање на рате

У сусрет новој школској години – танки новчаници и плаћање на рате

У току је набавка уџбеника и школског прибора за предстојећу школску годину, која ће за ученике и ученице основних и средњих школа у Србији почети 2. септембра. Поручене књиге су већ стигле, а највећи број родитеља је искористио могућност плаћања на рате.

Књиге за шести разред на пример коштају 14 763 динара и то је издавачка цена на коју ми не можемо да утичемо. Ми смо књиге давали на пет месечних рата – кренули смо са ратама у априлу и људи су до сад плаћали како је ко могао – по хиљаду, две, нисмо чак ни инсистирали на тој некој фиксној рати. Сада када су књиге стигле, морају се на неки начин платити – или чеком, на административну забрану или слично – каже Меша Ферајзић, власник књижаре „Специјал“.

Цене уџбеничких комплета зависе од школе у коју дете иде, јер свака има право да изабере књиге од издавачке куће за коју сматра да има најквалитетнију наставну грађу.

Рецимо у „Валтеру“ књиге за први разред коштају 6 850, док књиге за школу на Бостанима коштају 6 770. Нису то неке разике ове године. Углавном у нижим разредима су заступљени уџбеници „Едуке“ и те разлике се јављају при куповини неких радних листића и слично. Што се тиче старијих разреда од петог до осмог, ту је све разлиито – свака школа има различит списак добављача, а цену креира сваки издавач понаособ – објашњава Ферајзић.

Због повољнијих цена, многи се одлучују за набавку половних уџбеника.

Цене половних уџбеника су за више од 50% ниже од цене нових књига. На пример, цена половних књига за пети разред износи 5 100 динара, док нове коштају 12-13 хиљада. За седми разред половне коштају између шест и седам хиљада, док су нове књиге 14 или 15 хиљада, тако да се људима исплати да узимају половне.

Ове године не важе половне књиге за шести разред, док следеће године сви морају купити нове књиге за седми разред, тако да те уџбенике више не примамо у замену. За сада „Ђачка задруга“ има довољно књига, осим за пети разред, а све средњошколце који још увек нису заменили своје прошогодишње уџбенике позивамо да то ураде што пре – каже Велибор Маринковић, власник „Ђачке задруге“ која се бави продајом и откупом половних уџбеника за основне и средње школе.

Неопходно је купити и школски прибор, свеске и ранчеве.

Просечан ранац кошта од три и по хиљаде до четири, прибор буде око хиљаду и по динара, тако да за око пет хиљада родитељ може да купи солидан ранац са прибором и на тај начин опреми дете за нову школску годину – истиче Ферајзић.

Поред куповине књига и прибора, већина родитеља мора одвојити и новац за набавку гардеробе и обуће за своје школарце, тако да почетак школске године, посебно за породице са више деце, представља велики удар на кућни буџет.

У зависности од разреда и одлуке о куповини половних или нових уџбеника, родитељи ће морати да издвоје од 10 до 20 хиљада динара за опремање ђака.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *