У току формирање јединица цивилне заштите опште намене у Пријепољу (ВИДЕО)

У току формирање јединица цивилне заштите опште намене у Пријепољу (ВИДЕО)

Поводом Дана цивилне заштите – 1. марта, руководство општине Пријепоље организовало је састанак са члановима општинског Штаба за ванредне ситуације и начелником Одељења за ванредне ситуације Миланом Млађеновићем на којем се разговарало о тренутном стању система цивилне заштите у Пријепољу и плановима за формирање јединица опште намене, о чему је одлуку донело Општинско веће крајем прошле године.

Цивилна заштита у Србији после више од две деценије поново добија на значају а колико је битно радити на њеном јачању може се видети на примеру општине Пријепоље, коју су, након три поплавна таласа Лима, пре неколико дана погодиле и обилне снежне падавине. Тако је Пријепоље 1. март – Дан цивилне заштите дочекало са две проглашене ванредне ситуације – 18. јануара због надоласка Лима и поплава које је изазавао и 28. фебруара због обилних снежних падавина. На састанку код председника општине Пријепоље Драга Попадића, организованом поводом овог дана, руководство општине је са члановима Штаба за ванредне ситуације и начелником Одељења за ванредне ситуације Миланом Млађеновићем разговарало о тренутном стању система цивилне заштите.

Министарству унутрашњих послова је, на нивоу Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу, образовало три вода специјализоване јединице за гашење пожара, по један за сваку општину на територији надлежности. Такође, образован је вод за пружање прве помоћи и збрињавање као и Одељење за спасавање и рад на води. Припадници ових специјализованих јединица цивилне заштите прошли су основну обуку, а на годишњем нивоу се организују тренинзи како би, приликом ангажовања, на прави начин одговорили задатој ситуацији“, каже начелник Одељења за ванредне ситуације Милан Млађеновић.

Осим постојећих специјализованих јединица при МУП-у, ускоро ће бити формирана јединица опште намене и одељење за узбуњивање који ће бројати нешто више од 50 припадника, а њихово опремање и обучавање је у надлежности локалне смоуправе. Ове јединице су намењене као помоћ професионалним јединицама за послове и задатке лакшег обима, каже Млађеновић. Председник Општине Пријепоље Драго Попадић каже да ће се, након одабира кандидата, приступити опремању ових јединица, а шансу за набавку опреме види и у потенцијалној сарадњи са општинама из окружења кроз прекограничне пројекте.

Основну улогу Цивилна заштита има у случају ванредних ситуација, које превазилазе могућности редовног деловања надлежних органа. Сектор за ванредне ситуације МУП-а интензивно ради на јачању цивилне заштите, а до сада је формирано 111 специјализованих јединица. Основну обуку прошло је око 2.800 припадника који су распоређени у специјализоване јединица цивилне заштите за гашење пожара, спасавање на води и под водом, пружање прве помоћи, радиолошко-хемијско-биолошку заштиту, спасавање из рушевина, збрињавање и слично.

Међународна организација за цивилну заштиту која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби, на Генералној скупштини 1990. године установила је 1. март као Светски дан цивилне заштите. Тог дана, 1972. године усвојен је статут ове организације као оквир њеног деловања.

Подели на мрежама

Повезани чланци