У уторак акција добровољног давалаштва крви – несташица А позитивне крвне групе

У уторак акција добровољног давалаштва крви – несташица А позитивне крвне групе

Прилику да помогну животно угроженим особама, добровољни даваоци у Пријепољу имају у уторак, 27. септембра, у просторијама Националне службе за запошљавање, када ће бити одржана редовна акција добровољног давалаштва крви.  

Да би се одговорило потребама здравствених установа у Златиборском округу, дневно је неопходно припремити и издати око 50 јединица крви, па из Службе за трансфузију у сарадњи са Црвеним крстом апелују да се грађани и грађанке Пријепоља одазивају на све редовне акције добровољног давалаштва. Иако је завршена сезона летњих одмора, за коју су карактеристичне смањене резерве крви, дефицит појединих крвних група се наставио и у септембру.

Недостаје А позитивна крвна група, иако смо прошле недеље имали три успешне акције, а разлог томе је што имамо јако много пацијената који примају А позитивну и А негативну крв. Иначе, залихе свих крвних група су негде на доњем оптимуму, што значи да у једном дану можемо изгубити позитиван биланс и да се бојимо да нећемо имати довољно за пацијенте. И ове недеље имамо три акције, прва је у Пријепољу сутра у Националној служби за запошљавање од 11 до 14 сати, затим у среду смо у Прибоју, у четвртак у Новој Вароши. Одвојите десетак минута свог времена и недозволите да нечији живот буде изгубљен – апелује ПР Службе за трансфузију крви Ужице Оливера Ђорђевић.

У Служби се надају да ће епидемиолошка ситуација са корона вирусом остати стабилна и да ће акције добровољног давалаштва крви у наредном периоду неометано реализовати и у средњим школама.  

Подели на мрежама

Повезани чланци