У уторак у Пријепољу акција добровољног давања крви

У уторак у Пријепољу акција добровољног давања крви

За уторак, 6. децембар, заказана је нова акција добровољног давалаштва крви у Пријепољу. Акција ће бити одржана у просторијама Националне службе за запошљавање у периоду од 11 до 14 часова.

Једини спас за животно угрожене пацијенте којима је потребна крв је трансфузија. Да би се све операције у здравственим установама у Златиборском округу одвијале без застоја, а сви пацијенти били адекватно збринути, Служба за трансфузију крви Ужице мора располагати са довољним залихама свих крвних група.

У овом моменту у Служби за трансфузију крви бележимо дефицит ретке нула негативне крвне групе. Пацијенти који имају ту негативну крвну групу могу да приме само њу, зато је битно да увек имамо резерве ове крвне групе – каже ПР Службе за трансфузију крви Ужице Оливера Ђорђевић.

На редовне акције у Пријепољу одазива се већи број људи, али ипак још увек недовољан.

Добре су акције, од 25 до 35 добровољних даваоца се јави на свакој акцији, што је много боље него раније кад смо радили тромесечне акције. Ипак, Пријепоље има велику Болницу, пацијенти се оперишу ту, велике су потрошње крви. Право стање ствари односа броја узетих јединица крви и броја примењених јединица за пацијенте је један:3, односно, три пута пацијенти из Пријепоља више приме крви него што дају. Аплеујемо на грађане Пријепоља, будите хумани, издвојите десетак минута времена, дајте крв кад сте здрави, кад се добро осећате, да бисмо увек имали довољно за све пацијенте.

Акцију заједнички организују Служба за трансфузију крви Ужице и Црвени крст Пријепоље.

Подели на мрежама

Повезани чланци