У Великој Жупи у недељу 25. марта, сахрањен је Лутвија Ћатовић, одборник СО Пријепоље

У Великој Жупи у недељу 25. марта, сахрањен је Лутвија Ћатовић, одборник СО Пријепоље

На гробљу у Великој Жупи од Лутвије Ћатовића се опростио пријатељ и колега Хаџо Мушовић, професор књижевности у пензији истакавши да се опрашта од доброг и честитог човека, дугогодишњег пријатеља чија је духовитост, елоквентност и одмереност пленила све нас који смо га познавали и који смо желели да будемо у његовом друштву, да седимо са њим и слушамо га…

Пре тога у Дому културе у Пријепољу одржан је комeморативни скуп ком су присуствовали чланови породице Лутвије Ћатовића, одборници СО, представници локалне самоуправе, јавних институција, политичких странака…

Његовим одласком остала је велика празнина у одборничкој групи Демократске партије Санџака и целој Скупштини. На скупштинским заседањима из њега је говорио дугогодишњи просветни радник, искусни психолог и мудар политичар. Говорио је смирено, полако, без икакве жучи, са добро одмереном сваком речи…а сви ми одборници могли смо, слушајући га, много да научимо – рекла је Стана Марковић, председница СО Пријепоље.

Испред Демократске партије Санџака на комеморацији је говорио Зулкефил Бато Садовић, председник странке и члан Општинског већа рекавши да је Лутвија свој живот посветио Пријепољу и својој породици, да је у свему био успешан и да је поносан што је поред себе имао таквог човека.

…Био ми је учитељ у школи и учитељ у животу и политичким одлукама. Иако најстарији, предњачио је. Био је мотор у нашој странци. Подржавао ме у свим идејама и осећао сам сигурност у његовом присуству. Није се свађао, није вређао, али се није бојао да каже оно што мисли – рекао је Садовић.

У име општине Пријепоље од коалиционог партнера и пријатеља опростио се председник општине Пријепоље,  Драгољуб Зиндовић. Посебно се осврнуо на његов друштвено политички рад.

…Рано се укључио у друштвено политички живот. Прво у местима где је радио као учитељ. Биран је за председника ССРН, одакле је изабран за председника општине Пријепоље у мандату од 1982. до 1986. године. Пријепоље у том периоду бележи раст привредног живота, број запослених и пораст стандарда грађана… У залагању за своје ставове испољавао је разборитост, аргументованост, упорност, али и толерантност и демократичност. Био је оличење скромности и никада није подлегао искушењима каријеризма и егоизма – рекао је опраштајући се од Лутвије Ћатовића, председник општине Пријепоље Зиндовић.

Уз обећање да ће бити добри, достојанствени и праведни људи како их је учио деда, у име породице, на организацији комеморативног скупа, захвалила је унука Сабина Ћатовић.


Биографија
Лутвија Ћатовић, одборник Скупштине општине Пријепоље, члан Демократске партије Санџака од оснивања, председник општине Пријепоље од 1982. до 1986. године, психолог по занимању, рођен је у Великој Жупи 1942. године где је завршио основну школу. Након Учитељске школе коју завршава у Титовом Ужицу, диплому психолога са педагогијом стиче у Сарајеву. Био је омиљен учитељ у Мијанама, Каменој Гори и Великој Жупи. Као професор психологије и педагогије радио је у Пријепољској гимназији и Економско-трговинској школи. Са функције председника Социјалистичког савеза радног народа 1982. године биран је за председника општинеПријепоље. Обављао је и функцију потпредседника Регионалне заједнице у Титовом Ужицу. Добитник је награде „Ослобођење Пријепоља“.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци