Убоди инсеката и осипи код деце чест разлог посете педијатрима у летњем периоду 

Убоди инсеката и осипи код деце чест разлог посете педијатрима у летњем периоду 

Велика количина падавина и влаге почетком лета, ове године је погодовалa размножавању инсеката. Убод пчеле, осе или стршљена може изазвати озбиљне алергијске реакције, док су комарци потенцијални преносиоци различитих заразних болести, а ујед зараженог крпеља може довести до лајмске болести. У пријепољском Дому здравља повећан је број деце која се јављају због убода инсеката, али и других вирусних инфекција које се манифестују осипом.

Већина убода инсеката изазива блаже реакције, које пролазе у року од пар сати или дана, али је доста најмлађих пацијената и пацијенткиња долазило због бурних алергијских реакција изазваних убодом комараца или других инсеката.

Када су у питању уједи других инсеката, најчешће је то оса или стршљен, може да буде ујед мрава или паука или чак бува уколико се налазимо на сеоском подручју. Знају некад да буду бурне реакције и онда саветујемо родитеље да, ако се догоди алергијска реакција, ставе неку хладну облогу, дају неки хистаминик, односно сируп који ће помоћи да се та алергијска реакција стави под контролу. Када доћу на преглед увек дајемо препоруку да одећа коју носе треба да буде светлије боје, јер све интензивне боје привлаче инсекте и такође да буду без икаквих мириса, да се не користе никакви парфеми или дезодоранси, да те купке буду неутралне, јер сви ти мириси привлаче инсекте – објашњава начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце др Зорица Грбовић.

Мирис хране, такође  привлачи инсекте, па осе или пчеле могу ући у храну или отворено посуђе и убости децу у пределу главе.

Може да се деси да оса слети на храну и да дете то загризе и да се деси ујед за језик или негде у устима што мође бити врло опасно. Могу да отекну дисајни путеви и то захтева хитну посету лекару јер такав ујед може животно да угрози дете и зато морамо бити веома обазриви када водимо дете у природу – истиче др Грбовић.  

Дешава се да се на алергијску реакцију због свраба и чешања надовеже и бактеријска инфекција па је потребно користити неку антибиотску или кортикостероидну крему. Др Грбовић, напомиње и да је у овом летњем периоду приметан пораст и других вирусних инфекција које изазивају осип код деце као што су црвенило образа, коксаки вирус и тродневна грозница.

У почетку се појави висока температура и немамо никакав други симптом. Касније може да се појави неки осећај бола у грлу или секреције из носа и наједанпут после та три дана температура је спала и појави се та оспа. И то нам указује да се ради о тродневној грозници – додаје др Зорица Грбовић.

Редовна хигијена и адекватно одевање на високим летњим температурама су најбоља превентива код инфекција, а затим и правовремена реакција и терапија како би се спречиле озбиљније последице – додаје др Грбовић.

Подели на мрежама

Повезани чланци