Учитељско друштво Пријепоље – обнова рада

Учитељско друштво Пријепоље – обнова рада

Учитељско друштво Пријепоље је у Дому културе одржало Сабор учитеља, наставника и професора разредне наставе, на који су, поред активних, позвани и пензионисани просветни радници. Циљ је да се у наредном периоду обнови рад овог струковног удружења у пуном капацитету.

Учитељско друштво Пријепоље је основано 1982. године и једно је од најстаријих у Србији. За четири деценије постојања организовало је бројне догађаје чији је циљ најчешће био стручно усавршавање чланова. Међутим, пре свега због смене генерација и пандемије Ковида, дошло је до вишегодишње паузе у активностима Друштва, каже председник Велибор Маринковић. Додај и да је циљ је да друштво не постоји само на папиру већ да се поново бави оним због чега је и основано – информисањем, стучним усавршавањем чланова и развијањем научно истраживачког рада у области образовања и васпитања.

И присутни су истакли да сврха постојања друштва није пуко дружење колега и колегиница, већ усавршавање, пре свега. Тако је било од постанка, а некад је друштво имало много више активности. Скупови су се одржавали у свим основним школама и издвојеним одељењима и на њима су учествовали еминентни предавачи, сведочи некадашњи председник Завиша Обрадовић.

Учитељица Даница Ратковић каже да је један од разлоза за осеку у раду друштва смена генерација, али и то што је било много учитеља и учитељица који нису могли да заснују стални радни однос па нису ни били заинтересовани за рад друштва, нити су их школе слале на усавршавања. Такође, развој технологије је донео нове трендове у извођењу семинара, који се данас углавном одржавају онлајн. Окупљени су позвали све колеге и колегинице да се укључе у рад Учитељског друштва, које ће у наредном периоду изабрати нову скупштину са 32 члана и чланице, у којој ће се налазити представници свих школа и пензионисаних просветних радника и радница, према одређеним критеријумима и статуту друштва. На скупу су представљене књиге „Дневник професора музике“, Миленка Бајића, и „Учитељи Пријепољског краја од 1831. до 1941. године“, Драгана Р. Николића, коју је 2020. године издала Библиотека „Вук Караџић“.

Подели на мрежама

Повезани чланци