Удружење бораца НОР 1941 – 1945. Пријепоље – хитне мере за спречавање пропадања ратних меморијала

Удружење бораца НОР 1941 – 1945. Пријепоље – хитне мере за спречавање пропадања ратних меморијала

Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР 1941 – 1945. општине Пријепоље послало је дописе са позивом на поштовање Закона о ратним меморијалима на адресе надлежних Министарства, Завода за заштиту споменика, представницима локалне самоуправе Пријепоље, као и Дому културе. Затражено је да се неодложно предузму мере на спречавању пропадања и уништавања ратних меморијала на територији општине Пријепоље. Од надлежних очекују адекватну реакцију како би 80 година од Устанка против фашизма и нацизма у Републици Србији обележили како доликује палим борцима за слободу народа.

Заштита ратних меморијала, по слову овог закона, подразумева спречавање пропадања и оштећења и одржавање у достојанственом и препознатљивом стању, као и спречавање неовлашћене измене, дораде, измештања, замене или уклањања ратног меморијала или његовог дела. На ове одредбе Удружење бораца надлежне је безуспешно подсећало већ неколико пута.

Од 2014. Неколико пута смо указивали на споменик 4. Децембар, на спомен комплекс на Јабуци, на споменик у парку „Народних Хероја“ споменик код Руске чесме који су борци Друге пролетерске бригаде својим изгинулим друговима поставили, и часну вам реч дајем да се до данас нисмо ни једно једино слово добили ни од општинске управе, којој смо два пута копирали и доставили Закон, ни Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, ни од Републичког Завода за заштиту споменика културе који је надлежан за споменик 4. Децембар, а у ком, морам да кажем не знају ни како се споменик зове. Они га зову Партизанска болница, то је споменик 4. Децембар, Пријепољска битка 1943.године. То никад није била партизанска болница, то је бил аустријска и цивилна болница до 25.септембра 1943. године. Један од проблема је и споменик Партизанској милешевској чети која је формирана 10.октобра. Запуштен је онај на студенцу у Бабинама, овај овде је уништен. Споменик се састоји од три елемента, амфитеатра у ком је одржано на десетине представа,  други елемент је фонтана са 13 петокрака- првих 13 чланова Милешевске партизанске чете, и трећи елемент је мозаик који представља позив на борбу за слободу народа – објашњава председник Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР 1941 – 1945 Пријепоље Милан Лучић.

Лучић наводи, иако су фонтана и мозаик пре неколико година реконструисани, део споменика, пет петокрака је још увек покривено и да то представља скрнављење идеје и рада еминентних архитекти и урбаниста који су ’78. године радили на споменику. Подсећа и да брига о ратним меморијалима није обавеза Удружења.

Очи свих становника Пријепоља кад погледате уништене споменике, упрте су у борачку организацију. Ми смо, не само овим Законом, већ и Законом о удружењима потпуно развлашћени по том питању. Нити имамо средства ни овлашћења. Једини који су за то задужени су министарство и локална самоуправа по члану 7. и 8. Закона о ратним меморијалима и они треба да обезбеде средства за текуће и инвестиционо одржавање – истиче Милан Лучић.

У Удружењу очекују да у свечаном обележавању 80 година од Устанка против фашизма и нацизма у Србији, планираном за 10. октобар, на дан формирања Милешевске партизанске чете ’41.године, ове године учествује и локална самоуправа.

Ми смо планирали да централна свечаност буде 10. Октобра, једним делом овде код споменика у Дому културе, а дугим делом у Бабинама на Студенцу. Ми средстава немамо, динара једног, све ово што радимо је из наших џепова и уз помоћ донатора, али тражимо од општине и Министарства да нам помогну – додаје Лучић.

Из пријепољског краја у народно ослободилачком рату учествовало је 2000 бораца, па из Удружења апелују да се жртве бораца за слободу народа ових крајева не забораве.   

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци