Удружење пословних жена Србије: Подршка за запошљавање маргинализованих група жена

Удружење пословних жена Србије: Подршка за запошљавање маргинализованих група жена

Како би маргинализованим групама жена дали подршку за економско оснаживање и укључавање на тржиште рада Удружење пословних жена Србије организовало је округли сто у Прибоју. Сатанак је организован у оквиру пројекта „Јавно – приватно – грађанским партнерством до боље инклузије маргинализованих група жена на тржиште рада“, које подржава Фондација за отворено друштво.

Циљ пројекта Удружења пословних жена Србије, у оквиру којег су већ организована два округла стола у Зрењанину и Чачку,  јесте да се са представницима различитих сектора размотре могућности укључивања теже запошљивих група жена, пре свега жена из руралних подручја, у локално тржиште рада.

Генерално, тржишту рада све више недостају одређени профили и оно што нам је раније било незамисливо, да имамо проблем недостатка радне снаге, сада је то нека наша стварност коју живимо у свим општинама у Србији, посебно у оним ван главног града, где је присутан одлив радне снаге и послодавци се муче да нађу адекватне раднике. У том смислу немамо више луксуз да било кога држимо по страни и зато разматрамо управо ову категорију жена, као један посебан ресурс са којим треба да радимо, да помогнемо свако са своје стране како би их оспособили да буду укључени у тржиште рада и да то буде на добробит свих – каже председница Удружења пословних жена Србије Сања Поповић пантић.

Домаћин трећег округлог стола био је Прибој, а према речима заменика председника општине Саше Василића женско предузетништво је веома важна тема у општини Прибој.

Ми се трудимо колико год је у нашој моћи да кроз све видове помоћи, нарочито финансијску и учешћем у заједничким пројектима, помогнемо организацијама као што је удружење „Сачувајмо село“ и другим предузетницама које покушавају да покрену сопствени бизнис, да им се нађемо при руци и на тај начин им помогнемо. За мене је жена стуб породице и друштва и зато мислим да је једна од основних вредности јавне политике да имамо што више жена предузетница и да им помогнемо на том путу – истакао је заменик председника Општине Прибој Саша Василић.

О перспективама за самозапошљавање сеоских жена кроз пројектну подршку говорила је Малина Станојевић из Удружења „Сачувајмо село“, које је један од партнера на овом пројекту. Како је истакла, није за то да жене долазе у град како би се запослиле, већ им треба обезбедити услове да остану да раде на селу, уз одређене бенефите.

Показала се пракаса да ако се жена запосли у граду, она неминовно затвара своје домаћинство и ми добијамо још једно домаћинсво мање у селу. Због тога покушавамо, кроз све пројекте, да направимо услове женама на селу да добију неке бенефите и да некако утичемо на доносиоце одлука да направе неке законске одредбе где ће сеоске жене, кроз афирмацију неплаћеног рада, добијати одређену надокнаду – рекла је Малина Станојевић, председница удружења „Сачувајмо село“ из Прибоја.

У Удружењу пословних жена сматрају да је за овај подухват неопходна сарадња сва три сектора – јавног, приватног и невладиног. Из тог разлога су у Прибоју окупили представнике локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, невладиног сектора, бројне послодаваца, предузетнике и предузетнице.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци