Удружење „Поветарац“ из Сјенице – више од 20 година  подршке особама са сметњама у развоју

Удружење „Поветарац“ из Сјенице – више од 20 година подршке особама са сметњама у развоју

Недостатак услуга, недовољна подршка у заједници и видљивост проблема са којимасе суочавају деца и млади са сметњама у развоју, чине их нарочито осетљивом групом становништа која је често изложена вишеструкој дискриминацији. Унапређење квалитета живота и социјална укљученост деце са сметњама у развоју мисија је Удружења „Поветарац“ из Сјенице, које већ 21 годину пружа овај тип услуга и једно је од ретких које опстаје у Златиборском округу.

Општинско удружење за помоћ деци и особама ометеним у развоју „Поветарац“ настало је 2003. године напором и залагњем енузијаста који су желели да унапреде квалитет живота деце и младих са сметњама у развоју и пруже подршку и помоћ родитељима.

У почетку нисмо имали ни просторије, ни објекат, ни донаторе, ни нека сигурна стредства сваког месеца. Али, полако уз упоран рад и стручних лица и приватника у граду који су препознали сврху рада удружења па су нам кренули као подршка. Локална самоуправа нам је пружила подршку, писали смо пројекте, добили донаторе и кренуло је то. Сада имамо три лиценциране услуге, две које стално пружамо од 2018. године, а за услугу личног пратиоца смо лиценцу добили ове године, али још нисмо почели да је пружамо – прича  председница ОУ Удружења „Поветарац“  Јасмина Хоџић.  

Удружење данас има више од 60 корисника и корисница услуге помоћ у кући коју пружа шест геронто-домаћица и једна стручна особа, док је у Дневном боравку свакодневно 14-оро деце и младих са сметњама у развоју, а о њима брине пет запослених, који су већином и родитељи деце која користе ову услугу. За децу која нису укључена ни у један други вид друштвених активности, боравак и дружење у дневном центру је од немерљивог значаја.

Њима је дневни боравак друга кућа. Овде им се пружа адекватна помоћ, а највише што је потребно, јесте та љубав. Сјеница је мало место, велике су баријере биле и хвала Богу, уназад десет година ми можемо нашу децу да изведемо на излет, у град, у неки ресторан њима прикладан за колица, где има рампа и где је све за њих омогућено, тако да већ почиње да пада тај степен баријера, што је за родитеље јако много – истиче стручна сарадница у Дневном боравку Белкиса Папић.

Уз стручну помоћ и рад, у дневном центру су на располагању и сензорна соба, мини теретана, летње учионице, игралиште прилагођено њиховим потребама.

Што се тиче активности, највише доминира музика. Код свих њих су углавном очуване сензорне способности. Ту су и креативне радионице у које укључујемо сву децу. Неки од њих учествују више, неки мање. Овде нам је лијеп простор да се деца изведу, прошетамо, радимо у овим љетним учионицама друге активности и тако дан за даном трајемо 21 годину – додаје Белкиса.  

А, одржати удружење 21 годину и унапредити квалитет услуга и живота особа са сметњама у развоју, поготову у мањим срединама попут Сјенице није нимало лак задатак. Уз различите пројекте, помоћ донатора и заједнице успевају да превазилазе баријере и померају границе.

Радимо и на неким другим пројектима, пишемо и обраћамо се и ресорном министарству, страним донаторима, приватницима… Игралиште које се налази иза нас је прибватна донација, преко ЕУ ПРО програма смо радили летње учионице. Јесте тешко, није нимало једноставно, али уз доста љубави и труда, доброг стручног тима, свих заинтересованих, помоћи и подршке родитеља иде то онако како треба – поручује Јасмина Хоџић.

И поред помака, које су преданим радом успели да постигну, у Удружењу „Поветарац“ сматрају да се у друштву и даље недовољно препознају проблеми особа са сметњама у развоју, али и да је за њихово решавање потребна промена на нивоу државе и система социјалне заштите.

Подели на мрежама

Повезани чланци