Угашен пожар у Бабинама – изгорела површина од око 250 хектара

Угашен пожар у Бабинама – изгорела површина од око 250 хектара

Пожар, који је јуче избио у Бабинама око поднева, локализован је око поноћи, а киша која је ноћас пала допринела је да у потпуности буде угашен.  У ватреној стихији, коју је поспешивао јак ветар, изгорело је око 250 хектара смрчеве шуме, ниског растиња и суве траве.

Прва пријава пожарa у Бабинама Ватрогасно-спасилачком батаљону у Пријепољу стигла је од мештана Боровине, на граници месних заједница Јабука и Бабине. Ватра, потпомогнута јаким ветром, брзо је почела да захвата велике површине.

Милан Млађеновић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу

„На лице места су одмах упућене све расположиве екипе Ватрогасно-спасилачког батаљона, а у садејство су дошле колеге, ватрогасци-спасиоци из ватрогасно-спасилачких батаљона Ужице и Нови Пазар. На лицу места је било укупно 39 ватрогасаца-спасилаца са 14 ватрогасних возила“, рекао нам је Милан Млађеновић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу, који процењује да је пожар захватио површину од око 250 хектара.

„Поред ватрогасаца-спасилаца, на лице места изашло је и локално становништво које се активно укључило у гашење пожара. Такође, локална самоуправа је изашла у сусрет молбама Одељења за ванредне ситуације и преко ЈКП „Лим“ упутило две цистерне за допремање воде што је било веома значајно да се пожар што пре локализује и на крају ликвидира“, каже Млађеновић. Он додаје да се у овом моменту не зна тачан узрок пожара, а екипе за вршење увиђаја су на терену и оне ће утврдити разлоге настанка пожара.

Великим напорима ватрогасаца-спасилаца спречено је да се пожар прошири у правцима насеља, па су избегнути штета на објектима и људске жртве. Млађеновић каже да ни у једном тренутку нису били угрожени објекти и локално становништво. Јак ветар је погодовао ширењу пожара али је на руку ишло то што растиње није још увек потпуно суво, а температуре нису биле високе. Сезона сушног и топлог времена тек предстоји, па Млађеновић моли грађане да не прибегавају спаљивању биљних остатака на отвореном.

Он подсећа да је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за шта су запрећене казне од 300.000 до 1.000.000 динара за правна лица, а за физичка лица 10.000 динара. Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци