Уградњом соларних панела у Пријепољу до мање потрошње енергије и здравије животне средине

Уградњом соларних панела у Пријепољу до мање потрошње енергије и здравије животне средине

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић уручила је уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства градоначелницима и председницима 37 градова и општина, а међу њима и председнику општине Пријепоље Владимиру Бабићу. Ресорно министарство за ове намене је општини Пријепоље доделило 2 милиона динара, а исто толико новца биће издвојено из локалног буџета.

Општина Пријепоље је једна од 37 градова и општина у Србији којима су одобрена средства на конкурсу Министарства рударства и енергетике , расписаном у оквиру реализације Програма финансирања активности и мера унапређења ефикасног коришћења енергије у 2021. години. Пола новца од цене панела и њихових инсталација финансирају општина и ресорно министарство, укупно 4 милиона динара, а пола власници објеката, који буду потписали уговор са локалном самоуправом.

Што се тиче самог уговора који је потписан у Београду ми улажемо нова 2.000.000 динара, на 2.000.000 милиона која даје министрство рударства и енергетике. Битно је напоменути да је министарка Михајловић рекла да ће од наредне године за руралне области, чак и оне које у свом буџету немају довољно средстава, повећати удео министартства у односу на оно што грађани улажу као своја средства – каже председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Бабић сматра да је износ који је опредељен за ове намене сасвим довољан.  Претходна два пројекта за повећање енергетске ефикасности била  су ограничена само на уже градско језгро.

Овај пут обухват домаћинстава може да се прошири на целу територију општине Пријепоље па нас је било страх да нећемо имати довољно средстава. Али, мислим да грађани још увек нису спремни нити довољно упознати са обновљивим изворима енергије и са соларним панелима. Мислимо да ће требати мало едукације и рада са грађанима како би дошли до сазнања шта то значи бити и произвођач и потрошач, како се струја произведена у соларним панелима шаље у систем, по којој цени се она плаћа, како се дистрибуира, када повлачимо енергију која је на мрежи Електродистрибуције – објашњава Бабић.

У општини Пријепоље већ постоје појединачни случајеви уградње система соларних панела, али они нису у системукупца-потрошача.

Људи су релативно задовољни тим системом. Међутим, прави ефекат се постиже тек када буду неко ко производи и енергију шаље у систем и неко ко може да буде потрошач у тренуцима када нема довољно енергије за своје потребе – истакао је Владимир Бабић.

Бабић је изразио задовољство што је Пријепоље део овог пионирског пројекта и нагласио да ће он допринети побољшању еколошке слике.

Општина Пријепоље има проблем што није успела да своје котларнице прилагоди неком “зеленом гориву”. Још увек смо остали на мазуту и угљу, најскупљим енергентима који су у нашем окружењу, а истовремено ти енергенти највише загађују животну средину. Убрзано радимо на томе како би Пријепоље у грејној сезони 2022\23 имали неки нови енергент и нове котларнице како би грађанима пружили јефтинију и здравију енергију – закључио је Бабић.

У наредном периоду биће расписана два конкурса, један за предузећа, која ће постављати панеле и други за грађане. Очекује се да пројекат буде реализован до половине следеће године.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци