Друштво

,

Екологија

Угрожени младунци белоглавих супова на Увцу – Падали у језеро због страха од хеликоптера

На подручју Специјалног резервата природе Увац евидентирано је шест младунаца белоглавог супа који су испали из гнезда у језеро. Троје младунчади је спашено и збринуто, а троје још није пронађено. Сматра се да је узрок овог немилог догађаја учестало надлетање хеликоптера у последњих петнаестак дана изнад гнезда белоглавих супова који су на тај начин узмемирили младунчад који тек уче да лете.

Ово је фотографија младог белоглавог супа кога је из воде извадио Драган Гујаничић из нововарошког села Акмачићи. Младунче су чувари заштићеног подручја сместили у кавез за птице, као и још два пронађена.
Фото: архива Резерват Увац д.о.о.

Бука хеликоптера у последње време нарушава мир ових заштићених птица. Ово је период када оне излазе из гнезда и покушавају самостално да лете. Сумња се да су птиће преплашили хеликоптери, па су превремено искочили из гнезда и пали у језеро.

Дешавало се у току дана да буде више прелета и да се хеликоптери задржавају значајно дуже и круже изнад самог уласка у кањон. У периоду од пет дана било је око шест пријава да су примећене птице ван гнезда. Нису повређене физички, то је срећа, тако да су сад све три на опоравку. Тренутно, нисмо пронашли ни једну угинулу, што не значи да негде у некој литици или неприступачном делу до сада није нека птица можда већ и страдала, али ми нисмо допрли до ње. Свакако ћемо претраживати детаљно терен ових дана и пронаћи их. Катастрофа је и ако је једна или две угинуле. Ово са хеликопетрима је заиста узнемирило и мештане околних села и саме птице – каже в.д. директорка Специјалног резервата природе „Увац“Миљка Дучић.

За спречавање оваквих и сличних ситација, неопходно је реаговање више институција.

Нећу изговорити нити могу да знам ко то ради. Ми смо обавестили надлежне институције, а то су Директорат цивилног ваздухопловства, Завод за заштиту природе Србије и надлежна Министарства. То се дешавало и прошле и 2018. године у ово време, ми смо тражили и тада да се та пракса обустави. Једино директорат може утврдити ко то чини и да ли то ради и да ли је прекршио неке прописе или не – истиче в.д. директорка Специјалног резервата природе „Увац“Миљка Дучић.

Популација белоглавих супова у Специјалном резервату природе Увац је у порасту, истиче директорка Дучић, као и да је неопходно да сви допринесемо да се тај тренд настави.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије осудило је овај чин угрожавања белоглавих супова и очекују да надлежни пронађу и казне починиоце овог неодговорног дела.

Међу првим сликама које шаљемо у свет су Увац и белоглави суп, а појединци својим немаром угрожавају њихов опстанак, истиче Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Подсећа да је ова врста лешинара под највећим степеном заштите државе.

Специјални резерват природе Увац је дом за највећу колонију белоглавих супова. Ми као Друштво за заштиту и проучавање птица Србије оштро осуђујемо овај чин њиховог угрожавања и очекујемо од надлежних да заиста пронађу и казне одговорне. Апелујемо на наше суграђане, становнике Републике Србије који услед ситуације изазване корона вирусом морају да проведу своје одморе у Србији, јесте да када бораве у природи гледају да не угрожавају остали живи свет и да њихове активности буду у складу са природом. Казнити починиоца овог чина би свакако био добар пример осталима који се одлуче да на овај начин угрожавају природу – наглашава Слободан.

Цео овај случај дешава се у периоду када се завршава гнездећа сезона.

Белоглави супови у овом периоду године тек напуштају своја гнезда. Пошто се ради о птици која живи у колонији, битно јој је да буде социјализована у јату, да се снађе како јато проналази храну. И када ви у сред тог периода са једном тако великом летелицом каква је хеликоптер пролазите резерватом, ви свакако њих директно угрожавате – закључује Слободан.

Поред овакве неодговорости појединаца који гнезда белоглавих супова надлећу хеликопетрима, Слободан истиче и да је употреба дронова врло проблематична, јер такође смета белоглавим суповима, као и другим птицама и животињама на овом подручју.

Подели на мрежама
Новинарка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *