Јубиларни 50. сазив Уметничке колоније “Милешева” угостиће 14 уметника и уметница

Јубиларни 50. сазив Уметничке колоније “Милешева” угостиће 14 уметника и уметница

Овогодишња јубиларна, 50. по реду, Уметничка колонија „Милешева” окупиће 14 уметника и уметница из Србије, региона и иностранства. Званично ће бити отворена у понедељак, 21. августа у Великој галерији Дом културе када ће своје радове представити  учесници прошлогодишњег сазива.

Изложбом у понедељак са почетком у 20 сати биће заокружен 49. сазив Уметничке колоније „Милешева“ и обележен почетак великог, јубиларног 50. сазива. Овогодишњи учесници Колоније, њих 14,  у Пријепоље стижу за викенд, а онда ће током боравка у нашој општини инспирацију потражити обилазећи културне и природне лепоте Пријепоља и околине.

Овогодишњи сазив Уметничке колоније Милешева биће занимљив зато што имамо госте из бивших република Југославије: Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије. Имаћемо учеснике из Италије, Француске и Ирана. Мислим да смо направили добар избор и да ће 50. јубиларна изложба бити богата и занимљива – каже уредник ликовног програма Дома културе Пријепоље Мирко Антоније Малешић. –

Током пола века трајања Колоније  настала су јединствена уметничка дела, која већ обогаћују Пријепоље. Зато ће и обележавање јубилеја бити организовано током целе године.

С обзиром да ове године креће јубиларни сазив, 50 пуних година ћемо заокружити у августу следеће године када би наша прослава требало да досегне врхунац. Оно што је најзначајније, имамо подршку Министартва, па ћемо следеће године имати једну велику монографију, која ће бити тим поводом одштампана. Из легата Колоније, најбоље радове ћемо презентовати широм Србије и региона и све те наше резултате који нису занемарљиви.

Почетком 1973. године, на иницијативу групе сликара из Пријепоља и Пљеваља: Мухамеда Челебића, Милана Минића, Хазба Нухановића и Витомира Србљановића, а уз подршку тадашњег председника културно-просветне заједнице Пријепоља Ахма Шеховића, прихваћена је идеја да се у манастиру Милешеви оснује прва ликовна колонија на овим просторима. Половином јула 1974. године у Милешеви је свечано промовисана ликовна истоимена колонија. Своја дела ликовни уметници прве колоније изложили су 9. јануара 1975. године у сали Општинског комитета савеза комуниста, поводом 30-годишњице ослобођења Пријепоља.

Подели на мрежама

Повезани чланци