Урош Петровић: детету се чита док је још у стомаку

Урош Петровић: детету се чита док је још у стомаку

За ђаке једног одељења трећег разреда основне школе Владимир Перић Валтер, у Библиотеци „Вук Караџић“ у Пријепољу организована је књижевна радионица „Загонетне приче и питања“. Радионицу је водио писац за децу и младе Урош Петровић, а догађај је део програма Библиотеке у оквиру Дечије недеље.

На загонетна питања која је постављао писац Урош Петровић, малишани су нудили мноштво креативних одговора. На први поглед забава и игра, али у суштини процес који служи да деца развијају вијуге и науче да размишљају.

Рађено је истраживање у три земље, где је доказано да дете које чита има и за трећину веће постигнуће у школовању и животу. То је веома и логично, деца постају вештија у речима, имају богатији речник. Оно чиме се иначе бавим у раду са децом јесте да их убедим да избегавају да буду пуки конзументи туђе креативности, да гледају неке садржаје сатима, већ да покушају сами да направе неки видео снимак или игрицу – каже Урош Петровић.

Урошева пракса у раду са децом  показала је да се повезивање и закључивање, као и брзина размишљања, не постижу тако што се дете излаже екранима, већ управо књигама.

Треба почети са читањем још док је дете у стомаку. Читање бајки, сликовница док дете још увек не уме да чита је такође јако важно. Ми имамо данас ситуацију да је у неким београдским школама 80 одсто деце суочено са поремећајем говора, што никад није било. Све је последица тога што људи не схватају важност раног читања – каже наш саговорник.

Урош Петровић је дечији писац, аутор више од 20 књига за децу и добитник великог броја најпрестижнијих књижевних награда. Радионицу, којој су деца из Пријепоља имала прилику да присуствују, Урош је реализовао у још 15 земаља широм света.

Подели на мрежама

Повезани чланци