Уручене овогодишње награде „Анђелка Милић“

Уручене овогодишње награде „Анђелка Милић“

Секција за феминистичка истраживања и критичке студије маскулинитета (СЕФЕМ) уручила је признања овогодишњим добитницама и добитнику награде „Анђелка Милић“. Награда се додељује у циљу оснаживања феминистичке производње контекстуализованог знања, путем оригиналних и релевантних истраживања, као и њихове креативне употребе и примене у свим областима друштвеног живота у Србији. На овај начин се одаје признање и трајно чува успомена на научно дело, научни допринос и феминистички активизам Анђелке Милић, која је била и прва председница СЕФЕМ-а.

Овом наградом се потврђују вредности феминистичке борбе за родну једнакост, ненасиље, борбу против сваке врсте дискриминације, родних стереотипа и мизогиније у циљу модернизације српског друштва. Овогодишњи жири су чиниле др Зорана Антонијевић, др Ивана Пантелић и др Лилијана Чичкарић, председница СЕФЕМ-а.

Награде су уручене:

Биљани Степанов, директорки Центра за подршку женама  за увођење или подстицање пракси, које значајно доприносе успостављању родне равноправности у организацијама, институцијама и локалним заједницама, на основу сазнајних увида остварених путем феминистичких и родних истраживања

За пројекат – Изузетне жене Србије – чије су ауторке Нађа Бобичић, Дара Шљукић, Ане-Сицке Бринкс, Александра Kалинић и Невена Николић – за креативни подухват из свих подручја стваралаштва, који користи сазнања из области феминистичке и родне теорије и истраживања и на оригиналан и комуникативан начин преноси поруку о вредности и значају родне равноправности.

Др Јасни Јовићевић за најбољи научни рад у области хуманистичких и друштвених наука, који је објављен у претходној календарској години и који представља значајан научни допринос феминистичким и родним студијама у Србији – за књигу „Добро јутро, џезерке о положају инструменталисткиња у друштвеним праксама џеза.

Проф. др емерити Свенки Савић са Универзитета у Новом Саду и активисткиња  Снежани Јаковљевић  из Удружења жена „Пешчаник“ – за изузетан или животни доринос који су појединке или појединци постигли у стварању знања из области феминистичких и родних студија и његове примене у институцијама, женском покрету и афирмацији политика родне равноправности у Србији.

Наташи Тодоровић и Милутину Врачевићу из Црвеног крста Србије  – за подршку развоју стварања знања из области феминистичких и родних студија у Србији.

Подели на мрежама

Повезани чланци