Друштво

Ускоро мрест младице и беле рибе – На Лиму планирана појачана дежурства

Рибарство у Србији није значајна привредна грана, али је свакако област коју би требало уредити. Прилику за то Србија је добила половином јуна 2018. године, када је отворила поглавље 13 о рибарству у приступним преговорима са Европском унијом.

Прекомерно изловљавање и криволов могло би да доведе до тога да се значајно смањи рибљи фонд, па се због тога предузимају мере надзора које би спречиле да до тога дође. Рибочувари „Балкан Еко Тима“ из Пријепоља у наредном периоду планирају да појачају надзор због предстојећег мреста и више ловостаја који ступају на снагу.

Оно што следи је мрест скобаља и младице. Наш план је да организујемо нека појачана дежурства, где ћемо 24 сата бити дежурни на тим притокама Лима где се мрести риба, зато што риба излази у неке плитке делове, нарочито младица. Раније се дешавало да су људи буквално вилама и лопатама вадили те примерке у време мреста, тако да ћемо овим дежурством се потрудити да у потпуности заштитимо мрест – каже шеф риболовачке службе „Балкан Еко Тим“ Милан Милошевић.

Само прошле године поднето више од 300 прекршајних записника, међу којима је било и драстичних кршења прописаних правила, када је десетак риболоваца затечено на делу са мрежицама и мрежама, са неким алатима за привредни риболов.

Посебну заштиту захтевају салмонидне врсте риба, објашњава Милан.

Што се тиче салмонидних врста риба младице, липљана и пастрмке које живе у Лиму и притокама, потребно је нагласити да је овде режим риболова ухвати – пусти на већем делу мушичарским прибором, а на једном делу је дозвољена и варалица. Рибловци је неопходно да се упознају са тим преко Информатора. Оно што је сигурно је да није дозвољен излов липљана и младице, ни поточне пастрмке.

Србија се отварањем поглавља 13 о рибарству у приступним преговорима са Европском унијом обавезала да спроведе мере за спречавање увоза или продаје рибе и производа рибарства која потичу из илегалног риболова и да унапреди постојећа правила за пласирање на тржиште и обележавање риба и производа рибарства, као и да ратификује одговарајуће међународне конвенције у области аквакултуре. Резултат усклађивања Србије са прописима Европске уније у области рибарства биће испуњеност захтева у погледу контроле нелегалног, непријављеног и нерегулисаног риболова, чиме ће се створити услови за пласман производа рибарства на тржиште ЕУ, уз очување националних водних ресурса.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *