Покренута процедура за већу заштиту спомен комплекса „4. децембар“

Покренута процедура за већу заштиту спомен комплекса „4. децембар“

Општина Пријепоље и Удружење бораца, потомака, поштовалаца НОР-а од 1941. до 1945. године обележиће у понедељак 4. децембра 80 година од Пријепољске битке. Почетак пригодног програма заказан је за 12 сати код спомен комплекса у Шарампову. У сусрет значајном јубилеју, важна вест стиже о заштити овог споменика. Наиме, Завод за заштиту споменика културе Краљево започео је евидентирање знаменитог места „Пар­тизанска болница у Пријепољу“ ради започињања процедуре израде предлога Одлуке о утврђивању заштићене околине.

Споменик „4. децембар“ у Пријепољу заштићен је још 1952. године као споменик културе од изузетног значаја. Закон о културном наслеђу налаже и да би свако културно добро требало да има и заштићену околину. На утврђивању парцела које ће бити у обухвату заштићене околине радиће се у наредном периоду, а оне ће се наћи у Одлуци о утврђивању заштићене околине.

Што се тиче обухвата који ће ући у заштићену околину, он неће бити велики. То ће бити та најближа околина саме Партизанске болнице, њено залеђе до пруге и мали број парцела иза пруге да би се обухватило то брдо које се налази иза. Ка југу ће се завршавати код стене која се налази поред спомен обележја, док ће ка северу ићи отприлике код оне раскрснице код моста. Са друге стране ка Лиму ићи ће практично до обале Лима, тако да ћемо обухватити и парк који се налази преко пута Партизанске болнице – каже историчар др. Ненад Лајбеншпергер из Републичког завода за заштиту споменика културе.

Овом одлуком превентивно ће се деловати на било какве интервенције на овом простору од стране физичких лица или локалне самуправе.

То би требало да обезбеди још бољу заштиту том простору, да не буде угрожен ни на који начин неком будућом дивљом градњом, или нечијом самовољом, или неким другим активностима које нису на корист том културном добру – појашњава Лајбеншпергер.

Однос локалне самоуправе према ратним меморијалима није адеквтатан. Већину времена су запуштени. Хоће ли се овом Одлуком променити стање на терену?

Одлуком ће бити прописано редовно одржавање и хортикултура целе околине, али Одлука не може да пропише ко ће то да ради. То је ипак на локалној самоуправи, пошто према Закону о ратним меморијалима, на локалним самоуправама је да одржавају ратне меморијале. Осим, уколико нема установа која је баш задужена за то, а која је саставни део ратног меморијала, што за Пријепоље није случај. Значи, Општина би морала да одреди институцију која ће то одржавати. То је најчешће општинско комунално предузеће. Скидање пузавица, кошење траве и одржавање украсног жбуња које постоји тамо и дрвећа, би требало да буде на локалној самоуправи, односно локалном Комуналном предузећу – истиче наш саговорник.

На територији Општине Пријепоље постоји већи број заштићених културних добара, која су различитих катагорија заштите. Партизанска болница, Спомен комплекс „Бошко Буха“ на Јабуци и манастир Милешева имају највиши степен заштите као непокретна културна добра од изузетног значаја.

Што се тиче Спомен комплекса Бошко Буха он већ има одређену заштићену околину. Међутим, потребно је урадити и ревизију те одлуке, да би се донеле прецизније мере заштите. Тако да у овом тренутку радимо и на том простору на Јабуци и надам се да ћемо почетком следеће године имати нови јавни оглас за тај поступак утврђивања нових мера за простор Јабуке – најављује Лајбеншпергер.

Законом је предвиђено да процедура дефинисања и доношења Одлуке траје до три године. Након што Завод за заштиту споменика културе заврши свој део посла, Одлука се упућује Министарству културе и осталим министарствима, законодавним одборима Владе и на крају самој Влади.

Подели на мрежама

Повезани чланци