Услуга персоналног асистента први пут у Пријепољу

Услуга персоналног асистента први пут у Пријепољу

Како би пружила подршку деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом општина Пријепоље расписала је јавну набавку за услуге личног пратиоца детета и персоналног асистента. Услуга личног партиоца реализује се већ шест година, док се овом јавном набавком услуга персоналног асистента успоставља први пут. Планирано је да услугом личног пратиоца буде обухваћено 25 корисника и корисница и један корисник услугом персоналног асистента.

Право на услугу личног пратиоца има дете са сметњама у развоју уколико је оно укључено у редовно школовање, а не може самостално да обавља животне активности. Ово право могу да користе деца од предшколског узраста па све до краја средњошколског образовања.

Лични пратилац може да буде особа са најмање завршеном средњом школом и да је прошла ту обуку, односно да је акредитована за пружање те услуге. Не може бити лични пратилац члан породице, односно лица која су у првој линији сродства са корисником. Лични пратилац помаже кориснику у одласку и повратку од куће до вртића, у зависности од тога коју васпитну установу похађа, у облачењу, прању руку, на одмору уколико је то школа…све зависи од степена поремећаја које дете има. Уколико је то неки већи поремећај, онда му помаже при настави у школи. Или, уколико је дете у вртићу, онда му помаже да прихвати комуникацију са другом децом, у прихватању играчака, схватању игре – објашњава руководитељка Одељења за друштвене делатности ОУ Пријепоље Јела Посркача.

За услугу личног пратиоца, јавном набавком је опредељено 16 милиона динара, а за услуге персоналног асистента милион динара.

Персонални асистент припада особама које су старије од 18 година уколико су на редовном школовању или су укључене у неке друге друштвене активности. То је, такође, лиценцирана услуга, односно може је пружати само установа која је акредитована, односно која има лиценцу за пружање те услуге – додаје Јела Посркача.  

Особа с инвалидитетом ангажује персоналног асистента  и одређује каква врста асистенције јој је потребна. Према подацима Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања лиценцу за пружање услуге персоналне асистенције у Србији има 12 установа.

Подели на мрежама

Повезани чланци