Уведено ванредно стање у Пријепољу због набујалог Лима

Уведено ванредно стање у Пријепољу због набујалог Лима

Штаб за ванредне ситуације општине Пријепоље је у недељу вече донео одлуке да се затвори Висећи мост у центру Пријепоља, спортски терени ОРСИ и пут поред Лима у Ивању, који је вода већ поплавила. Лим и даље надолази, али мањим интензитетом него у суботу и недељу. Након што је водостај у Пријепољу прешао коту од 300 центиметара уведена је ванредна одбрана од поплава а тренутни ниво је виши од 325 центиметара. На данашњој седници Штаб је увео ванредну ситуацију на делу територије општине Пријепоље – у месним заједницама Пријепоље, Бродарево, Ивање и Велика Жупа.

Због обилних падавина, које су изазвале нагли пораст водостаја Лима, у недељу, 20. новембра, одржана је трећа ванредна седница Штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље на којој су донете одлуке да се, због безбедности грађана и грађанки, затвори Висећи мост у центру Пријепоља, спортски терени ОРСИ и пут поред Лима у Ивању, који је вода већ поплавила. Мост, ОРСИ и пут су обележени одговарајућом сигнализацијом, а на терену су присутни полицијски службеници Полицијске управе Пријепоље. Припадници Одељења за ванредне ситуације и Ватрогасно-спасилачког батаљона Пријепоље су током ноћи обилазили угрожене делове Пријепоља и Бродарева и пратили стање на терену, а исто је урађено и данас око 10 часова. Водoстај је у Пријепољу јуче прешао 300 центиметара и проглашена је ванредна одбрана од поплава. Тренутно вода је на коти од 326 центиметара и не расте истим интензитетом као у суботу и недељу али још увек није дошло до стагнације и све ће зависити од временске прогнозе у Црној Гори. Тренутне штету се очекиване и прихватљиве, каже председник општине Владимир Бабић, а Штаб ће пратити ситуацију.

Бабић апелије на грађане да не прилазе води на угроженим деловима због безбедности. То је разлог за затварање Висећег моста, који је исправан, али се морају предупредити ризичне ситуације. Вода се излила и поплавила пољопривредно земљиште и приобаље у Бродареву, Ивању, Раишњеви и Залугу и већ је угрожено више помоћних објеката и неколико стамбених.

Владимир Бабић, председник Општине Пријепоље

Бабић апелује на грађане да помогну надлежнима у одбрани домаћинстава од воде, уколико буде потребно, и каже да јуче никога од мештана није било на обалоутврди у Шарампову, док су друштвене мреже пуне фотографија.

Некако је мало неозбиљно гледати како вам људи из других крајева и наших служби штите кућу и окућницу док ви седите у кући и пратите друштвене мреже. Замолио бих грађане да им не буде тешко да, уколико Лим настави да расте, буду спремни да притекну у помоћ, ако ништа, приликом пуњења џакова са песком и њиховом транспорту до места где треба помоћи да штета буде мања“, рекао је Бабић.

Постављања већег дела мобилне заштите у Шарампову је завршено у току ноћи. Зашто је све текло, у најблажу руку траљаво, питање је за надлежне и оне који су систем осмислили. Грађани свакако нису обучени за постављање мобилних елемената, а онима који су за то задужени ноћас су у помоћ притекли радници Електродистрибиције из Пријепоља. Због изливања Лима јутрос је обустављен саобраћај испод моста код железничке станице у Шеховића пољу, а Лим се излио на спортске терене „Јалија“ и угрожава објекат Ватрогасног дома и трафостаницу, као и породичне објекте Прељевића и Ћосовића. Поплављени су и помоћни објекти у домаћинству Марковића у Раишњеву, као и Гојака у Залугу. Због тренутне ситуације и нових падавина, прогнозираних на територији Црне Горе и Југозападне Србије у наредних пар дана, Штаб је данас увео ванредну ситуацију на делу територије општине Пријепоље – у месним заједницама Пријепоље, Бродарево, Ивање и Велика Жупа.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци