Здравство

Уз помоћ логопеда до правилног изговора свих гласова пре поласка у школу

Саставни део обавезног систематског прегледа деце пред упис у први разред је и преглед логопеда. Како би се проблеми при изговору одређених гласова код деце кориговали до поласка у први разред, неопходан је посвећен рад са логопедом, али и са родитељима код куће.

Логопед прво проверава моторичке способности говорног апарата код детета, пре свега покретљивост усана и језика, а затим кроз разговор уочава и евентуалне проблеме са изговором.

Уколико их нисам раније упознала, тражим од њих да ми кажу своје име и презиме, град у коме живе. Поред тога потребно је да ми испричају причу на основу понуђених слика. При том дете мора да има експресивни говор, доживљај који добије преко слике – да исприча шта види на тој слици и да ми прати радњу коју дају те слике. Кроз то се може оценити и психички статус детета, који нам показује да ли је дете спремно за те одговоре које ће морати да даје у школи – каже Јасна Бајрактаревић, логопеткиња у пријепољском Дому здравља.

Овом приликом се испитују и моторичке способности деце.

Бајрактаревић каже да је важно да родитељи са својом децом посете логопеда и раније, посебно ако примете проблем са изговором неког гласа и након четврте године, до када би требало да буде завршена развојна фаза говора, са изузетком гласа Р, који би требало да се развије до пете године.

Више у видео прилогу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *