Вакцинација – најзначајнији вид превенције заразних болести

Вакцинација – најзначајнији вид превенције заразних болести

Вакцинација је најбезбеднији начин заштите здравља детета. У последњих месец дана забележена је епидемија малих богиња у Смедереву и Новом Саду, као последица пада имунизације ММР вакцином у Србији. Колико су опасне заразне болести против којих се вакцинишемо, зашто је важно да се вакцинација одвија правовремено и у узрасту који је предвиђен вакциналним календаром, колико родитељи данас верују у вакцине. О овој теми у емисији Форум ТВ Форума разговарали смо са начелницом Службе за заштиту деце и школске деце Дома здравља у Пријепољу др Зорицом Грбовић.  

ММР вакцину против малих богиња, рубеола и заушки у Пријепољу је у 2021. години примило 99,4 % деце до две године, а 2020. године свако дете је било имунизовано. Колико је важно што је овај проценат овако висок и колико су озбиљне болести од којих се штитимо овом вакцином?  

Јако нам је битно да су наша деца редовно вакцинисана, да смо постигли тај проценат већи од 95% који ће довести до колективног имунитета. Вакцином штитимо децу од три веомa заразне болести – малих богиња, рубеле и заушки. За морбиле и рубелу су карактеристичне висока температура и оспа које могу да доведу до упале середњег уха, плућа или мозга, док заушке могу да изазову упалу тестиса код дечака, а у каснијем добу и стерилитет – објашњава начелница Службе за заштиту деце и школске деце ДЗ Пријепоље дрЗорица Грбовић.

Спорадично се у градовима у Србији, па и у Пријепољу јављају случајеви туберкулозе, озбиљне заразне болести која је у појединим државама света искорењена.

Зато је и уведено да при изласку из породилишта дете прими Бе- Се-Же вакцину против туберкулозе. Касније у заједници, морамо бити одговорни, додити рачуна о хигијени, проветравати просторије и правилно се хранимо. Зато што старији људи могу да имају туберкулозу која мирује, а која у неком трернутку може да постане активна и сви који су у контакту су у ризику да оболе. Једино што сматрамо да ће деца која су вакцинисана имати блажи облик туберкулозе – истиче др Зорица Грбовић.

Вакцина се показала као ефикасан и безбедан начин спречавања ширења хуманог папилома вируса, а од прошле године доступна је у Дому здравља Пријепоље.

Та вакцина се зове Гардасил 9, зато што је против девет сојева вируса који су канцерогени и који могу да доведу до рака грлића материце, аналне регије, уста и ждрела и полног органа код дечака. Јако је битно да се све те болести превенирају, да је вакцина безбедна и да је доступна преко РФЗО и да се прими у узрасту од 9 до 19 година. Код нас је ову вакцину примило већ стотину деце – додаје др Грбовић.

Вакцине су најзначајнији вид превентивног лечења који је помогао да се велики број заразних болести, од којих се пре неколико деценија умирало, искорени или држи под контролом и зато је, како каже др Грбовић, превенција кључна јер је увек боље спречити него лечити. Емисија Форум ТВ Форума на ову тему биће емитована у четвртак, 16. фебруара, у 17 сати.

Подели на мрежама

Повезани чланци