Вакцинација против Ковида 19 у Пријепољу једном седмично

Вакцинација против Ковида 19 у Пријепољу једном седмично

Грађани и грађанке Пријепоља који желе да приме вакцину против корона вируса убудуће ће то моћи да ураде само средом од 8 до 13 часова на вакциналним пунктовима у Дому здравља Пријепоље и Здравственој станици Бродарево. Разлог је, како нам је рекла вршитељка дужности директорке Дома здравља Пријепоље др Оливера Ровчанин Крповић, слаб одзив који траје већ дуже време.    

У општини Пријепоље је до сада утрошено више од 45.000 доза неке од вакцина против Ковида-19, од чега су око 6.000 доза примиле особе којима Пријепоље није место пребивалишта. Подаци са вакциналних пунктова у пријепољском Дому здравља и Здравственој станици Бродарево показују да је последњих месеци интересовање за вакцинацију значајно смањено. Томе у прилог иде податак да је од 1. јануара дато свега 858 доза неке од вакцина. Највише је оних који су примили трећу дозу – 487, другу дозу је примило 258 особа, док је најмање оних који су се први пут вакцинисали, свега 113.

Због организационих и техничких фактора за наш рад дошло се до закључка да се вакцинација убудуће одвија само један дан у недњељи. То ће бити средом у Дому здравља Пријепоље, при Служби за здравствену заштиту одраслог становништва и у Здравственој станици Бродарево. Значи среда од 8 до 13 сати биће резервисана убудуће за све наше суграђане који желе да приме вакцину против Ковида 19 – каже в.д. директора Дома здравља Пријепоље др Оливера Ровчанин Крповић напомињући да се разматрало више ствари које су утицале на доношење овакве одлуке.

Епидемиолошка ситуација последњих дана је нешто повољнија. Број прегледа у ковид амбуланти пријепољског Дома здравља, као и број особа са позитивним тестом на корона вирус је дупло мањи у односу на другу половину јануара.

Од почетка године до данас кроз ковид амбуланту и за одрасле и за децу прошло је неколико хиљада наших суграђана. У јануару је био пик. Међутим последње недеље јануара и сада у фебруару бележимо пад броја прегледа, посебно првих. Нешто је, можда, већи број упута за ковид одељење пријепољске болнице као и број оних којима се пружа помоћ у дневној болници, али је важно да број позитивних пада у односу на јануар где смо имали тај велики скок – истакла је др Ровчанин Крповић.

Јануар је донео повећање бројева прегледа у дечијој Ковид амбуланти и оболеле деце свих узраста. Карактеристичан је био висок степен позитивности.

Од оних којису се јављали на преглед чак две трећине, а некада и више су били позитивни. Ситуација је сада нешто повољнија у односу на јануар. Клиничке слике су биле знатно блаже, мада је код старијих било и тежих случајева. Са децом је то заиста било много боље – каже др Ровчанин Крповић.

Следи  нови распуст за основце и средњошколце који би према речима др Ровчанин Крповић требало додтно да смањи број новозаражене деце.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци