Ватрогасци-спасиоци позивају на опрез због учесталих пожара на отвореном

Ватрогасци-спасиоци позивају на опрез због учесталих пожара на отвореном

Због повећаног броја пожара на отвореном, којих је било 23 од почетка фебруара, Одељење за ванредне ситуације у Пријепољу апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору, јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјалнa штета на околним објектима.

Због повећаног броја пожара на отвореном, Одељење за ванредне ситуације у Пријепољу апелује на грађане да не пале ватру на отвореном док је Сектор за ванредне ситуације МУП-а, хитно наложио ступање у контакт са командантима штабова за ванредне ситуације и одржавање седница локалних штабова на којима ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећање броја пожара и опасностима које могу настати и на којима ће се предложити и покренути спровођење мера и активности за заштиту живота и имовине.

На подручју Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу, у периоду од 01.02.2024. до 13.02.2024. године, припадници Ватрогасно-спасилачког батаљона Пријепоље имали су 27 интервенција, од чега је 25 интервенција гашења пожара, од којих су 23 интервенције гашења пожара на отвореном простору. На овим интервенцијама ангажовано је 56 ватрогасаца-спасилаца и 28 ватрогасних возила, каже Зоран Чамџић, шеф смене Ватрогасно-спасилачког батаљона Пријепоље.

За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара, којом је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара. Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.

Одељење за ванредне ситуације у Пријепољу, у наредном периоду, заједно са полицијом, контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном, и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка, каже Чамџић, који подсећа грађане да, уколико примете пожар, што пре обавесте ватрогасно спасилачку јединицу на број телефона 193.

Из Одељења за ванредне ситуације Пријепоље подсећају и да пожари у близини саобраћајница угрожавају безбедно одвијање саобраћаја и да, због дима, може доћи до смањене видљивости на путу, а самим тим и до саобраћајних незгода.

Подели на мрежама

Повезани чланци