Корона вирус

,

Култура

Вељко Кијановић: Одложени програми Дома културе биће реализовани током јесени

Ванредно стање изазвано епидемијом корона вируса и мере превенције, од којих неке важе и након његовог укидања, условили су одлагање бројних манифестације из редовног програма Дома културе. Одржавање предстојећих културних догађаја зависиће од актуелне епидемиолошке ситуације у том тренутку, каже вршилац дужности директора Дома културе у Пријепољу Вељко Кијановић.

С обзиром да су програми Дома културе у Пријепољу везани за рад у затвореном простору и за присуство већег броја људи,ванредно стање и још увек важећа забрана окупљања, одложили су програме Дома културе у Пријепољу. Публика је тако остала ускрађена за позоришну представу „Хајдуци“, којом је у марту требало да се обележи 40 година од извођења прве представе у Дому културе. Одложен су и традиционални Фестивал аматерских позоришта Западне Србије и бројне друге манифестације.

Ми се искрено надамо да ћемо током ове године, односно јесени реализовати те одложене програме које нисмо могли да реализујемо из познатих разлога. Уредник позоришног и филмског програма је у контакту са колегама из аматерских позоришта Западне Србије и начелно су направили договор по којем би се фестивал одржао крајем септембра, евентуално почетком октобра у зависности од термина и ситуације која буде у том тренутку. Очекујем да ће и представа “Хајдуци” бити реализована почетком школске године. Припреме су биле у завршној фази. Ово нас је омело али сигуран сам да ће да се реализује током јесени, с обзиром на активност самих глумаца који су са великом жељом и ентузијазмом приступили реализацији тог пројекта – каже вршилац дужности директора Дома културе у Пријепољу Вељко Кијановић.

Током лета очекују нас бројне манифестације, попут Мостова Балкана, Бум феста, наступа фолклорног ансамбла и учешћа аматерског позоришта на многим фестивалима. Њихово одржавање за сада је извесно, као и окупљање саазива Уметничке колоније „Милешева“, најзначајнијег културног догађаја који се ове године организује 47. пут.

Изложба се одржава у галеријском простору, окупљање је напољу, а они током боравка у Пријепољу обилазе различите делове нашег града и сусуедне општине тако да сматрам да је минимална вероватноћа да колонија не буде одржана.Чак сам сасвим сигуран да ће да буде одржана у традиционално време, значи последње седмице августа – истиче Вељко Кијановић.

Дом културе и ове године је конкурисао код Министарства културе и информисања за суфинансирање неколико пројеката.

Аплицирали смо на време и поднели сву неопходну документацију међутим још увек нисмо добили одговор од министарства. Очекујем у најскорије време, а то значи током јуна месеца, да добијемо информацију да ли су и који пројекти прошли. Надам се да ће нам бар нешто бити одобрено и да ће нам то на најбољи могући начин олакшати да што квалитетније припремимо реализацију постојећих програма – оптимиста је Кијановић.

Ако се деси да изостане подршка, Кијановић истиче да ће пројекти свакако бити реализовани у складу са могућностима али и, пре свега, мерама које у том тренутку буду на снази.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *