Верске заједнице и НВО без средстава из буџета Општине Пријепоље у 2021. години

Верске заједнице и НВО без средстава из буџета Општине Пријепоље у 2021. години

Општинско веће Општине Пријепоље је данас одржало трећи наставак 42. седнице, започете 15. децембра, на којој је већ разматран велики број тачака, између осталих и предлог буџета за 2022. годину, али се Дневни ред и даље проширује допунама које пристижу приликом сваког наставка. Највише времена чланови Већа провели су у разматрању извештаја општинских комисија као и проналажењу начина да се обезбеде 3 милиона динара потребна за учешће на конкурсу Европског ПРОГРЕСА. Како сада стоје ствари, верске заједнице и невладине организације, осим Удружења пензионера Пријепоље, остале су без средстава из буџета Општине Пријепоље за 2021. годину.

И овај наставак седнице већа почео је допунама дневног реда, пре свега тачкама условљеним крајем године и истицањем рокова. Између осталог, заменик председник Општине Есад Хоџић је указао да је у предлогу буџета за 2022. годину заборављена буџетска ставка са 3 милиона динара, потребних за учешће Општине на конкурсу Европског ПРОГРЕСА. Проблем је решен, након добијене препоруке да се средства могу предвидети и из буџетске резерве, о чему је Веће донело одлуку, а можда све буде решено и ребалансом буџета на већ извесној јануарској седници Скупштине општине, која ће се одржати јер Општина остаје без правобраниоца.

Најдуже је трајала расправа о извештају Комисије за спровођење конкурса за доделу средстава црквама и верским заједницама за 2021. годину, према којем ће средства од 2 милиона динара, намењена изградњи, одржавању и обнови верских објеката, остати нерасподељена. Наиме, Комисија је за све три пријаве утврдила формалне недостатке који не дозвољавају доделу средстава, а као главни кривац у расправи означен је правилник о спровођењу конкурса, којег се Комисија држала од слова до слова. Иако је став Комисије већ јасно изнет у Мишљењу уз Записник о отварању пристиглих пријава, које нису ни разматране због утврђених формалних недостатака, сачекаће се неки нови закључак. Председник Општине Пријепоље Владимир Бабић каже да су од Комисије затражили да им јасно и гласно каже да ли нека од верских заједница испуњава услове и да ли могу да им се пребаце средства. Уколико остану при садашњем ставу, верске заједнице ће остати без средстава, рекао је Бабић.

Извештај Комисије о трошењу средстава додељених невладиним организацијама у 2020. години изазавао је мање полемике, иако је, од 23 организације, само Удружење пензионера Пријепоље успело да оправда средства у датим роковима, и већ му је пребачено пола милиона динара за текућу годину. Удружење „Електробот“ је такође оправдало средства али није испоштовало рокове, чуло се на седници Већа. Председник Општине каже да су за овакву ситуацију криве претходне две комисије које нису ваљано обавиле посао а тек је трећа све урадила како треба, али извештај стиже на самом истеку године.

Од 23 организације само је једна испунила услове а остале неће добити средства и мораће да врате оно што нису наменски утрошиле, рекао је Бабић. Додаје и да их, поред свих проблема, радује што ће коначно и у области верских заједница и невладиног сектора регулисати ситуацију, и, ако на то додају спорт, сматрају да је у овој години велики посао завршен.

Међутим, више пута повучена паралела са ситуацијом и сређивањем стања у спорту не стоји јер су спортски клубови и удружења добили резултате рада Комисије за контроле трошења буџетски средстава у области спорта још у првој половини године, као и рок за враћање неоправданих средстава, а они који су то урадили добили су средства за 2021. годину. Како ствари стоје, осим Удружења пензионера Пријепоље, друге невладине организације још увек нису добиле било какве информације – нити о резултатима рада Комисије за контролу трошења средстава, нити о резултатима конкурса расписаног пре девет месеци. Ово нам је потврдило неколико представника удружења и организација који су учествовали на конкурсу.

Општинско веће се сложило да ЈКП „Лим“ из Републичких робних резерви позајми 150 тона мазута, које ће касније вратити из свог текућег пословања, а за 15 дана продужен је рок јавног позива за учешће привредних субјеката у спровођењу мере енергетске санације у домаћинствима путем уградње соларних панела, јер су до сада стигле само три пријаве а очекује се да ће их бити више.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци