Толеранцијом против насиља и религијског екстремизма

Толеранцијом против насиља и религијског екстремизма

„Улога вјерских заједница у превенцији насиља и екстремних облика понашања“ била је тема међународне научне конференције која је, у организацији Меџлиса исламске заједнице Пријепоље и Центра за заштиту људских права и толеранције „Полимље“, одржана у пријепољском музеју.

Циљ ове међународне конференције, према речима организатора, јесте да се на научној основи, кроз дијалог и  стварне чињенице, разговара о феномену насиља за које се сматра да је подстакнуто религијским и верским мотивима.

Тај феномен насиља и екстремизма свакодневно се промовише на медијским порталима, како јавним тако и на оним мањег обима. Ми као верске заједнице и уопште институције и људи који се боре против тога морају бити дупло више ангажовани да би то могли да прескоче. Јер, навијачке групе, разне екстремистичке побуде које се презентују омладини као модел исправног понашања, ми се боримо против тога али нам је потребна подршка и других установа, пре свега медија као главног гласа, а самим тим и осталих пропратних средстава . Јер ако изгубимо децу која иду за тим групама онда смо изгубили будућност – каже секретар Меџлиса исламске заједнице Пријепоље Ален Дураковић.

На конференцији су учесници и учеснице из Србије, Босне и Херцеговине и Северне Македоније изложили 15 реферата који ће средином марта бити објављени у заједничком Зборнику. Један од реферата био је посвећен родно заснованом насиљу.

Могу слободно да кажем да је та тема још увек неистражена. Отворена јесте донекле, али у неким истраживањима која сам радила наишла сам на то да су неки кораци већ предузети али у суштини то је врло мало. Фокус је на родно заснованом насиљу, односно на начинима и механизмима који постоје у фундаменту религија ,да се ово насиље спречи или у некој идеалној ситуацији искорени – истакла је професорица у Економско-трговинској школи у Пријепољу Селма Хурић.

На конференцији је истакнуто да је религијско васпитање кључни моменат у којем се свака особа опредељује да прихвати одређене вредности према којима ће равнати свој живот.

Питање насиља је питање односа између човека и човека, између друштва и друштва, заједнице и заједнице. Ако то питање поставимо на здраве темеље, а вере и религије нас у суштини уче да треба поштовати друге, живети мирно и праведно са другима који су другачији од нас, онда ћемо моћи остварити своју властиту егзистенцију на најбољи могући начин – каже водитељ уреда за организацију и осигурање квалитета Свеучилишта „Херцеговина“ Марко Антонио Бркић.

Конференција је одржана уз финансијску подршку  општине Пријепоље, а у организацији Меџлиса исламске заједнице Пријепоље и Центра за заштиту људских права и толеранцију „Полимље“ из Пријепоља.

Подели на мрежама

Повезани чланци