Више од 1000 улица и заселака у Пријепољу чека свој назив

Више од 1000 улица и заселака у Пријепољу чека свој назив

У 80 насељених места у општини Пријепоље, 843 улице и 214 заселака немају назив и број. То се углавном односи на улице у сеоским месним заједницама. Како сазнајемо у Општинској управи, предложени нови називи улица неће носити имена историјских личности, већ су дати предлози на основу географских топонима или неких природних карактеристика тог места. Рок за именовање улица продужен је до 31. децембра 2020. године.

Од укупно 1197 улица у Пријепољу, 843 улице и 214 заселака немају своје званичне називе, а објекти у тим улицама још увек су у статусу „бб“.

Радно тело општине Пријепоље, које чини 10 представника и представница из свих одборничких група, Општинском већу општине Пријепоље је на крају 2018. године доставило предлог одлуке о називима ових улица. Општинско веће је утврдило коначан предлог Одлуке и доставило га Министарству државне управе и локалне самоуправе. До данас, Министарство је три пута враћало предлог на дораду, јер су била неопходна додатна појашњења. Тако је, на пример, за предложен назив „Раичевића пут“ у месту Брајковац дата примедба да називи улица које у свом називу садрже презиме или име нису спорни, али се не могу односити на улице, већ само на засеоке. Иста примедба изнета је и за предлоге за улице у Кошевинама: Марковића пут, Бабића пут и Пузовића пут. За место Ратајска предложена је улица Мушовића сокак, а у примедбама је наведено да улице које су назване по презименима захтевају образложење, где је потребно доставити биографију личности, период у којем је живела и значај за општину. Према израђеном предлогу, Јабука би могла да добије Јелину улицу (по јелама), Гробнице Давидовачку улицу по манастиру Давидовица, а Брвине Улицу Мили по манастиру Мили.

Предлози назива улица и заселака добили су позитивна мишљења Савета за међунационалне односе и Бошњачког националног вијећа.

Коначну реч о називу улица у општини Пријепоље даће Скупштина, уз претходну сагласност министарства надлежног за послове локалне самоуправе. Рок да се овај посао заврши Влада Србије продужила је до 31. децембра 2020. године. Циљ је да након ажурирања података на целој територији Србије постоји јединствен регистар који ће сви органи бити у обавези да користе и који ће се централизовано водити.

У Пријепољу је именовано само 140 улица, већином у Месној заједици Пријепоље и оне су добиле називе по одлуци из 1985. године.

Цела процедура око означавања назива насељених места, улица и тргова прописана је Уредбом о Адресном регистру и Законом о локалној самоуправи. Републички геодетски завод је још у децембру 2018. године израдио елаборате уличних система у свим градовима и општинама у Србији.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *