Друштво

Висина снежног покривача у планинским селима до метар – У току чишћење снега на локалним путевима

У планинским селима у току је чишћење снега на локалним путевима. Висина снежног покривача је од око пола метра до метар. Чишћење не иде баш тако глатко јер је снег тежак, а осим самих мештана који чисте тракторима, Савети месних заједница су ангажовали и додатну механизацију.

Мештани Звијезда кажу да већ годинама на исти начин сами чисте од снега  крак који води од главног пута до школе. Слично је и у већини месних заједница у општини Пријепоље. Чишћење снега на путевима ове године у надлежности је Савета месних заједница, јер ниједна фирма није била заинтересована за овај посао у поступку јавне набавке. Осим дела територије општине на коме је проглашено ванредно стање, као и путног правца Каћево – Аљиновићи, који чисти фирма Гинко плус, сви остали локални путеви су у надлежности месних савета. Председник Савета МЗ Јабука Драгоман Матовић каже да механизација мештана није била довољна да очисте путеве јер у појединим засеоцима, као што је Паљика, има метар снега, због чега је ангажован Јован Радуловић. Матовић очекује да ће у току дана успети да очисте путеве ка свим засеоцима. И председник Савета МЗ Страњани Вуле Пушица је био у трактору и са сином чистио снег када смо га позвали.

Чистимо пут трактором и возом колико можемо. Аничићи су чистили до Мрчковине, а нисмо могли да нађемо јачу машину јер је све заузето. Имали смо проблема са струјом око Нове године и то три дана. Од 8. јануара нисмо имали две фазе, од моје крсне славе Светог Стефана смо без струје, а и даље немамо две фазе – каже Вуле Пушица, председник Савета МЗ Страњани која има око 50 активних домаћинстава која узгајају велики број крупне стоке.

Тешко је и у Каменој Гори. Роса Кијановић каже да никада није било као сада.

Снега има око 80 центиметара. Као да смо у 19. веку. Путеви нису очишћени, струја стално нестаје, а ни доктор више не долази, иако је становништво претежно старије. Ни интернет не ради због квара. Не знам како ћу на котролу код доктора у Пријепоље, па затим у Ужице. Тако нас мало има, а опет нико не брине о овом народу, да није ваше телевизије нико не би знао да постојимо.

Како Савети месних заједница нису имали капацитета да сами очисте општинске путеве првог реда, а поновљени јавни позив за избор фирми за чишћење је још у току, решење је нађено у проглашавању ванредног стања на делу територије који обухвата четири путна правца: Баре – Камена Гора – Ковчег, Јабука – Бабине – Врбово, Жунића Поток – Сељашница – Јабука – Звијезд и Бегов мост – Бјелобабе – Каћево – Хисарџик. За чишћење су ангажовани АД Путеви Ужице, ЈП Србијашуме и Рад Лабуд. Надлежни, који су у првој јавној набавци тражили од понуђача да имају ГПС уређаје у возилима, ради што боље контроле рада, сада су обећали да неправилности и увећаних фактура у наплати чишћења снега неће бити. За ове послове јавном набавком било је предвиђено нешто више од 6 милиона динара, а колики ћемо рачун сада платити – видећемо на крају ове зимске сезоне.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *