Друштво

,

Медији

Владимир Међак: Локални медији имају велику улогу у објективном извештавању о Европској унији

Европске интеграције нису тема која је заступљена у локалним медијима у великој мери. Kaко би допринело да се то стање промени, Удружење Форум жена Пријепоља је за представнике локалних медија организовао онлајн радионицу “ЕУ интеграције и локални медији – Напредне технике истраживања и прикупљања података”.

Начин на који пратимо, прикупљамо, читамо и преводимо податке који су релевантни за рад локалних медија, били су теме онлајн сесија које су представницима локалних медија представиле колеге из ЦИНС-а и КРИК-а. О значају медија у извештавању о Европској унији на радионици је говорио потпредседник Европског покрета у Србији Владимир Међак. Као главни проблем истиче необјективно извештавање и погрешне информације у медијима, што доводи до тога да људи не могу да донесу праве одлуке.

Проблем је што код нас, првенствено у таблоидним медијима и на телевизијама са националном фреквенцијом, често можете видети озбиљне лажне информације, које немају везе са фактографијом и на основу њих се не може доносити нека озбиљна одлука. Међутим, грађани на основу тако пласираних информација доносе своје судове и политичке ставове – каже потпредседник Европког покрета у Србији Владимир Међак.

Јачање интерних капацитета локалних медија на теме европских интеграција био је један од циљева радионице.

Локални медији имају велику улогу, јер у ситуацији када медији са националном фреквенцијом шире дезинформације, грађани једино могу да нађу информације преко интернета и локалних медија. И ту локални медији могу да одиграју ту значајну улогу у дељењу правих информација. Само чињеницама и правом фактографијом можемо да се изборимо са нарастајућом ЕУ пропагандом која постоји у Србији – истиче Међак.

Непознавање материје и недостатак информација о европском путу Србије су свакодневица.

Заиста има озбиљних проблема у слању порука, првенствено од стране државног врха. Грађани немају информацију колики је обим еконмске интеграције Србије са Европском унијом, колико нам је она битан економски партнер. Суштина уласка у ЕУ је да постанемо фактор и доношењу одлука и да учествујемо на тржишту ЕУ. Грађани морају бити свесни шта се ради и зашто се ради, јер погрешна перцепција доводи или до отпора или до неприхватања или до негације проблема – закључује Међак.

Радионица је одржана у оквиру пројекта „Информисани и активни грађани – корак ближи Европској унији“, који Форум жена Пријепоља и Телевизија Форум реализују у сарадњи са Београдском отвореном школом, у оквиру програма „Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији“, уз подршку Шведске.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *