Водостај Лима у опадању – забрињавају нове падавине

Водостај Лима у опадању – забрињавају нове падавине

Водостај Лима је од понедељка у 16 часова у сталном опадању, показују подаци са мерних станица у Пријепоље и Бродареву, а иста ситуација је и у Црној Гори. Штаб за ванредне ситуације наставља да прати стање због најављених падавина, а ванредна ситуација остаје на снази у месним заједницама Пријепоље, Бродарево, Ивање и Велика Жупа.

Због обилних падавина, које су изазвале нагли пораст водостаја Лима, у недељу, 20. новембра, Штаб за ванредене ситуације општине Пријепоље донео је одлуке да се, због безбедности грађана и грађанки, затвори Висећи мост у центру Пријепоља, спортски терени ОРСИ и пут поред Лима у Ивању, који је вода у том моменту већ поплавила. У понедељак, у 15 часова, када је водостај у Пријепољу био на коти од 327 центиметара Штаб је прогласио ванредну ситуацију на делу територије општине Пријепоље – у месним заједницама Пријепоље, Бродарево, Ивање и Велика Жупа. То је учињено из предострожности, да би се у случају потребе могли ангажовати механизација и људство потребни за постављање насипа и џакова са пескома на угроженим местима. На срећу, водостај Лим је од тог момента почео да опада. У Пријепољу је данас у 13 сати вода била на коти од 265 центиметара, што је за 72 центиметра мање од јучерашњег максимума. Опадање ће се наставити, што показују подаци са мерне станице у Бродареву, где је водостај опао од јуче за скоро 90 центиметра, као и из Бијелог Поља, где је вода опала за више од метар. Штаб наставља да прати ситуацију, пре свега временску прогнозу, која најављује нове падавине у наредна два дана у сливу Лима.

Вода се у суботу и недељу излила и поплавила пољопривредно земљиште и приобаље у Бродареву, Ивању, Раишњеви и Залугу, као и већи број помоћних објеката, У Бродареву и Залугу вода је продрла у неколико стамбених објеката а због изливања Лима у понедељак је обустављен саобраћај у делу улице Рифата Бурџевића Трша, који пролази испод моста код Железничке станице.

Подели на мрежама

Повезани чланци