Воз усмртио медведа на прузи у Лучицама

Воз усмртио медведа на прузи у Лучицама

Брзи воз који се кретао према Црној Гори усмртио је мрког медведа на прузи у Лучицама близу Пријепоља. О овом немилом догађају који се догодио јутрос око 4 сата, мештани који живе близу пруге обавестили су Ловачко удружење из Пријепоља. Слично страдање медведа на територији општине Пријепоље никада није забележено, кажу из  Удружења „Јадовник оаза нетакнуте природе“, које се више од деценије брине о мрком медведу као заштићеној врсти.

Магла и брзи воз били су кобни за младог мрког медведа који није успео да побегне са пруге у Лучицама, у близини кућа Куркића. Мртвог медведа на прузи уочили су мештани, који су обавестили Ловачко удружење из Пријепоља, на чијој се територији десила несрећа. На лице места изашла је полиција, ветеринарски и инспектор за животну средину.

Ово је млад медвед тежак негде око 100 кг, негде отприлике стар 3-4 године, значи није давно ни отишао од мајке. Неискусан медвед, вероватно је ишао за храном. Моја претпоставка је да га је заслепило светло од воза и као што се дешава код свих животиња, њега је то светло збунило. По изјави машиновође, медвед је био на ногама, кренуо је да бежи и воз га је сустигао и вукао стотинак метара, зато што воз ту иде у пуној брзини на отвореној прузи, где је повређени медвед искрварио – каже Вјекослав Јоксимовић из УГ „Јадовник оаза нетакнуте природе“.

Медведи који долазе близу насељених места нису ретка појава у пријепољском крају.

Вероватно да је он у потрази за воћем сишао у ниже делове близу кућа. Међутим, медведи обитавају овде одавно и није било случајева напада на људе. Он иде за храном, склања се кад чује људски глас. Нисмо имали пријављених случајева да се сретао са људима – каже ловочувар Југослав Шпица.

Настрадали медвед није био један од три, који су минулих година маркирани на територији општине Пријепоље и чије је кретање праћено.

Њима остаје траг од огрлице. Чак и да је одбацио огрлицу, или да је маркиран у чак некој другој држави, познали би се остаци огрлице, односно, на длакама би се познало да је носио огрлицу – појашњава Јоксимовић.

Тренутно се прати кретање медведа Жарка, који је маркиран на Јадовнику, али се преселио у планине недалеко од Тутина. Трупло страдалог медведа је спаковано у замрзивач Биолошког факултета који је уступљен Удружењу„Јадовник оаза нетакнуте природе“. Преузеће га управо Биолошки факултет, који ће га користити за научна испитивања. 

Подели на мрежама

Повезани чланци