За мере енергетске санације домаћинстава подржано 125 грађана и грађанки

За мере енергетске санације домаћинстава подржано 125 грађана и грађанки

Грађани и грађанке, којима су одобрена средства за један од субвенционисаних програма енергетске санације породичних кућа и станова у Пријепољу, потписали су уговоре са општином Пријепоље и одабраним извођачима радова.

За неку од мера енергетске санације, односно набавку и уградњу столарије, термоизолације, котлова на биомасу, топлотних пумпи и соларних колектора, потписано је 125 уговора са корисницима и корисницама субвенција. Подршка за инвестиције које се у домаћинствима раде једном у неколико деценија, грађанима много значи.

За Министарство рударства и енергетике које овај програм спроводи већ четири године, ово је један од значајнијих програма зато што је оријентисан ка грађанима као крајњим корисницима.

Помажемо грађанима да мењају столарију и фасаде, уграде топлотне пумпе, соларне панеле и колекторе. То је све важно како за уштеду енергије и наравно кућни буџет, тако за повећање комфора становања и смањење емисије штетних гасова чиме позитивно утичемо на нашу животну средину – истакла је приликом уручивања уговора помоћница министарке рударства и енергетике Маја Вукадиновић.

У прошлогодишњем програму за који су додељени уговори, грађани су могли да конкуришу за више мера и остваре субвенције у висини од 65% инвестиције.

Највише средстава је ове године подељено, 30 милиона укупно, 21 милион Министарство, остатак локална самоуправа. И у овој години смо добили исти износ средстава, с тим што ће ићи посебан програм за домаћинства која су социјално угрожена о чему ћемо посебно обавестити грађане  – рекао је председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

За нови програм енергетске санације домаћинстава ускоро се очекује расписивање позива за фирме које ће изводити радове, а затим и за грађане и грађанке Пријепоља.

Подели на мрежама

Повезани чланци