За огрев потребнo више од 600 евра

За огрев потребнo више од 600 евра

Хладнији октобарски дани најавили су почетак грејне сезоне, барем за оне који не користе услуге централног грејања, за које сезона почиње 15. октобра. Ове године тржиште енергената је стабилније у односу на прошлу годину, али је за један од већих издатака из кућног буџета и ове године потребно издвојити више од износа просечне месечне зараде у Пријепољу.

Дрво и угаљ су још увек најзаступљенији енергенти код нас, па они који ће се зимус грејати на шпорет  или котао, припремају се за грејну сезону. Шумско газдинство Пријепоље је скоро распродало планиране количине огревног дрвета, а цене букве и храста који се највише траже износе 5.269 динара по кубном метру, односно непуних 45 евра без превоза. Ако се овоме дода цена стругања од 600 динара по кубику и цепања од 800 до 1.200 динара, није занемарљива сума коју треба издвојити из кућног буџета.

За тону пљеваљског угља у коцки или комаду, ове године ће бити потребно издвојити 14.700 динара, док, како кажу у фирми „Електра“ из Пријепоља, тренутно не продају штаваљски угаљ, а цена по тони је 13.700 хиљада.

Како би отплатом на рате, својим корисницима олакшали куповину дрва и угља, Удружење пензионера у Пријепољу је до сада набавило више од 850 кубика дрва и 700 тона угља.

Због веће ефикасности, повољније цене и лакшег складиштења све више се прелази на грејање на пелет, а ове сезоне тржиште овог енергента је стабилније, па је цена нижа и износи 32.760 динара по тони.

Колико су Пријепољци и Пријепољке спремни за грејну сезону погледајте у видеу:

Подели на мрежама

Повезани чланци