За подстицаје у набавци пољопривредне опреме и механизације око 12 милиона из општинског буџета

За подстицаје у набавци пољопривредне опреме и механизације око 12 милиона из општинског буџета

Расписан је јавни позив општине Пријепоље за доделу средстава за набавку опреме и механизације пољопривредним газдинствима. За ову намену издвојено је 11.700.000 динара, а захтеви се подносе до 10. јула.

Право на подстицаје могу остварити лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу као физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетник и привредно друштво. Средства су ове године распоређена у 11 мера регресирања набавке различите пољопривредне опреме и механизације.

То је набавка опреме за сточарство, ту подразумевамо музилице, лактофризе…као и опреме за примарну и додатну обраду земљишта. Позивом је обухваћена и набавка опреме за заштиту биља и опреме за пчеларство и набавка система противградних мрежа. То је нова мера, покушавамо да у овом променљивом и нестабилном времену што се тиче градоносних облака  утичемо на пољопривреднике како би обезбедили своје воћне засаде – објашњава руководилац Службе за пољопривреду ОУ Пријепоља Ифет Хамзић.

Подстицајна средства су наменска и бесповратна и додељују се у максималном износу од 60 до 65% износа прихватљивих трошкова за инвестиције.

Максималан износ подстицаја по кориснику је 300.000 динара, значи рачун може да буде и 500 – 600.000, али повраћај је до ове суме. Може се конкурисати само у оквиру једне мере за максимално две врсте инвестиција, с тим што вредност једне инвестиције не може бити испод 30.000 динара без ПДВ-а – појашњава Хамзић.  

Из године у годину локални позиви за подршку у набавци пољопривредне опреме  и механизације су се показали као веома корисни и велики број пољопривредних произвођача конкурише за подстицаје.

Сваке године, на овај конкурс се пријави око 200 корисника и опредељена средства буду потрошена. Пре неколико година било је издвојено 7 милиона, па десет, сад близу 12 милиона и та средства се уклапају у складу са осталим позивима који се касније расписују – конкурс за набавку приплодних грла, за младе у руралним подручјима, младе пољопривреднице… али и у складу са интересовањем и потребама корисника – додаје Ифет Хамзић.

Захтеви за остваривање права на подстицаје подносе се до 10. јула, а све додатне информације о позиву се могу наћи на сајту општине Пријепоље.

Подели на мрежама

Повезани чланци